Societat 25/04/2015

El FNJA reviscola amb l'elecció dels nous representants

L'assemblea dels joves ha aconseguit aquest dissabte el quòrum mínim i refundarà el Fòrum Nacional de la Joventut per donar veu als seus membres

Ana
3 min
Assemblea dels joves al Centre de Congressos d'Andorra la Vella / J.D.

Andorra la VellaL'assemblea oberta a tots els joves entre 16 i 29 anys, andorrans i residents a Andorra, convocada aquest dissabte al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, ha superat el quòrum mínim de 53 participants i ha pogut celebrar les eleccions a la taula permanent del Fòrum Nacional de la Joventut d'Andorra (FNJA). Després de la seva dissolució l'any passat i l'aprovació de la nova llei el mes de desembre per simplificar el procés de creació i gestió del FNJA, una setantena de joves -el mínim eren 53, és a dir el 0,5% de la població jove del país, uns 10.600- han bastat per triar la taula permanent del FNJA d'entre els onze candidats que s'hi han presentat. Laura Solsona, una estudiant de Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat la més votada, amb 55 suports. Solsona ha assegurat que el fet que el FNJA reviscoli permetrà "donar veu a les propostes que surtin de l'assemblea durant els dos anys que durarà el mandat dels membres de la taula permanent". Ara, la taula haurà de designar el seu president o presidenta i gestionar una partida de més de 30.000 euros dels pressupostos de l'Estat.

El cap del departament de Joventut, Agustí Pifarré, ha celebrat que s'hagi trobat solució a la situació, després que el FNJA hagi anat "perdent pistonada fins a arribar a una situació sense moviment". Juntament amb joves voluntaris el departament ha fet una feina de difusió de l'assemblea, vista la importància que aquest cop s'arribés al quòrum mínim i es pogués refundar el FNJA. Han visitat escoles, universitats -també a Barcelona i Tolosa-, i han comunicat a través de les xarxes socials per explicar el procés, però ara tot queda en les mans dels joves directament, que hauran d'aprovar els seus propis estatuts.

Un dels joves que ha participat en aquestes campanyes de difusió ha sigut Roger Padreny, un estudiant de Dret i Ciències Polítiques, que ha estat també designat com a membre de la taula permanent, amb 54 vots, un menys que Solsona. Padreny ha celebrat que s'hagi aconseguit "un primer resultat que era constituir el quòrum" i ha avançat que el primer que s'haurà de fer ara és "redactar l'estatut i fer campanyes" per explicar les possibilitats del FNJA als joves.

Padreny i Solsona han reconegut que la implicació dels joves en el FNJA és molt baixa, de fet s'ha arribat al quòrum per la mínima. "A les eleccions també observem que no als joves no els acaba d'interessar participar en l'afer públic, falta maduresa des del col·lectiu, som un estat democràtic molt jove i falta cultura política, que la gent participi i s'adoni que participant pot resoldre els seus problemes", ha explicat Padreny. Malgrat això, confien que el FNJA tindrà un paper important a partir d'ara, com ha explicat Solsona "farem una d'interlocutors entre l'assemblea i les institucions per trobar una finalitat productiva".

El FNJ és un òrgan independent, que està en mans dels joves i que l'utilitzaran a partir d'ara, de nou, per impulsar accions relacionades amb el seu dia a dia, organitzar esdeveniments i mantenir relacions amb altres institucions i associacions homòlogues tant en l'àmbit nacional com internacional. Alguns dels candidats han afegit en el seu torn per demanar el vot que "s'han comés errors en el passat" però que ara es podrà fer servir l'ens "per fer-se escoltar", "com a eina amb recursos per als joves", o per a "impulsar l'art andorrà".

El departament de Joventut els facilitarà un local gratuïtament a Encamp i un pressupost de 3 euros per cada jove del país. De fet, com ha reconegut Pifarré, "poques associacions disposen d'un import tan alt per funcionar quan comencen". Els membres de la taula permanent -on no és obligatòria la paritat-, Laura Solsona, Roger Padreny, João Lima, Adrià Espineta, João de Melo i Margot Aleix, hauran de triar els càrrecs de president, secretari i tresorer d'entre ells mateixos.

stats