Societat 13/11/2017

El fort vent obliga a tancar el port d'Envalira

S'han arribat a registrar ràfegues de fins a 170 km/h i al sud del país de gairebé 90 km/h

Ara Andorra
2 min
Fort vent al port d'Envalira aquest dilluns al matí / @AndorreMeteo

Andorra la VellaEl fort vent que bufa des d'aquest diumenge a la nit al Principat ha deixat ràfegues de fins a 170 quilòmetres per hora al port d'Envalira. Aquesta dada es va registrar a les 23 hores d'aquest diumenge, però aquest dilluns a la tarda el vent s'ha tornat a intensificar (165 km/h a les 17 hores), cosa que ha obligat a tancar la via passades les 18 hores i a desviar el trànsit pel túnel d'Envalira, que des d'aquest novembre és gratuït en cas que es tanqui el port.

Cal remarcar que l'estació meteorològica del port d'Envalira es troba al capdamunt de l'edifici de l'antiga Sud Radio, de manera que aquestes xifres no corresponen exactament al cap del port d'Envalira, sinó que han estat mesurades a més altitud. Però no es troben tan lluny de les que ha registrat l'estació meteorològica de les Fonts d'Arinsal aquest dilluns a la tarda, amb ràfegues de fins a 162 km/h. al Pla dels Espiolets s'han superat els 152 km/h i a les parròquies centrals, al Roc de Sant Pere la ratxa màxima ha estat de 40 km/h i a la Borda Vidal, a tocar de la frontera hispanoandorrana, de 89 quilòmetres per hora.

Tot i que els bombers no han hagut de fer a hores d'ara cap sortida per culpa del vent, aquest s'ha fet notar a tot el país, ja que ha provocat una sensació de fred important i que borrufés a les parròquies centrals pel desplaçament de la neu de les muntanyes. A Sant Julià de Lòria, el vent ha fet caure al terra diverses motocicletes estacionades.

Motos caigudes a causa del vent a Sant Julià de Lòria / ARA

Des de Protecció Civil, que ja van avisar aquest diumenge a tots els cossos de seguretat del risc de forts vents, han informat que es tracta de l'episodi més fort de vent en el que va d'any, i recomanen allunyar-se dels balcons, evitar esports a l'aire lliure, zones boscoses i activitats amb foc, limitar els desplaçaments i, a casa, evitar corrents d'aire i retirar els objectes dels balcons que puguin caure.

Segons la previsió meteorològica, aquesta nit i dimarts al matí el vent encara serà fort, amb ratxes de fins a 120 km/h en altitud, però a la tarda l'episodi de ventades començarà a baixar d'intensitat. Protecció Civil de Catalunya també manté l'alerta del pla especial per risc de vent al Pirineu, Prepirineu, l'Empordà i les Terres de l'Ebre, i demanen precaució al Pirineu atès que es produirà el fenomen del torb.

De fet, els desplaçaments de neu i la mala visibilitat són la causa del tancament del port d'Envalira, la restricció de trànsit per a vehicles de més de 19 tones per accedir a França i la necessitat d'equipaments especials a partir de l'Aldosa de Canillo i Llorts.

Incendi en una xemeneia a la Massana

D'altra banda, els bombers han hagut d'extingir un foc que s'ha originat en una xemeneia d'un edifici de l'avinguda de Sant Antoni de la Massana. Han rebut l'avís a les 15 hores i s'han encarregat d'apagar l'incendi, que ha afectat el conducte de la xemeneia fet d'uralita, i d'evitar que es propagués.

stats