Societat 20/12/2019

Les fortes precipitacions d’aigua causen incidències arreu del país

El campanar de Sant Vicenç d’Enclar s’ha esfondrat a causa del fort vent i les pluges, però l’estructura de l’església no estaria afectada, segons els tècnics de Patrimoni Cultural

A. S. / M. F.
4 min
Esllavissada a la zona del Tarter. / MOBILITAT

Andorra la VellaLes intenses precipitacions durant les darreres hores estan provocant complicacions a diversos punts del país pel que fa a la circulació, sobretot, a la zona de Sant Julià de Lòria, on el riu Valira baixa amb fort cabal d'aigua i ha provocat inundacions al pàrquing i la zona del Prat del Senzill, a l'altura del pont de la Fontaneda, on s'estan duent a terme els treballs de la desviació de la CG1.

Un dels altres punts crítics del país és a la CG3 a l'altura de Sornàs, on el temporal d'aigua està provocant que l'aigua arribi a certs punts de la carretera. A banda, també s'ha estat donant pas alternatiu a la CG2 al Tarter a causa d'una esllavissada. Tot i així, la circulació en aquest punt ja ha retornat a la normalitat. També hi ha dificultats a l'avinguda Fiter Rossell per acumulació d'aigua, on es manté tallat el trànsit en sentit de baixada. Finalment, operaris del Govern ja estan treballant per restablir el trànsit a la carretera CS-240 per culpa d'una esllavissada, i en aquests instants, s'està duent pas alternatiu.

A la zona de la Borda l'Arena, a la carretera CG6 que porta a Os de Civís, on ja hi va haver una esllavissada a l'estiu del 2018, els embornals i els barrancs continuen plens de brossa i amb les fortes pluges d'aquesta matinada s'hi han produït incidents. Ara és feina del servei de manteniment de carreteres (COEX) de consolidar aquesta zona en condicions.

En total, els bombers d'Andorra han dut a terme fins a 28 serveis des d'aquest dijous a les 18 hores, i a hores d'ara encara estan rebent trucades per afectacions. Aquestes trucades, segons informen des del cos, són principalment inundacions de particulars a establiments com poden ser locals o pisos, sortides dels cabals dels torrents i algunes caigudes de terra que han provocat, al llarg del matí, certs talls de carreta arreu del país. Des dels bombers informen que no els consta que hi hagi cap ferit a causa de les afectacions i que les incidències s'han repartit arreu de tot el país.

Segons el Servei Meteorològic d'Andorra, les precipitacions aniran remetent durant el matí però a finals de la tarda un front fred en tornarà a portar de més febles.

El director del departament de Protecció Civil, Cristian Pons, ha destacat que a poc a poc es va "tornat a la normalitat" i ha afegit que no hi ha hagut cap desbordament de rius i que la principal "complicació" ha estat a Sant Julià de Lòria, al Prat del Senzill, on s'han hagut d'evacuar els vehicles que estaven estacionats a l'aparcament. També ha alertat que aquest dissabte torna a haver-hi un episodi de pluges i que caldrà que s'estigui atent.

Al seu torn, el cap d'àrea de Mobilitat, Jaume Bonell, també ha remarcat aquesta tornada a la normalitat de la situació després d'un matí en què ha estat necessari fer talls de carretera arran d'esllavissades. Pel que fa a la zona de la Portalada, ha remarcat que ara com ara està en nivell 2 de vigilància i que caldrà veure quina és l'evolució.

A més, a causa de les fortes pluges s’ha inundat una estació transformadora de FEDA d’Andorra la Vella i ha estat aturat el servei temporalment a 150 clients per evitar que hi hagués cap incident, informa la parapública.

Estat amb què ha quedat l'església de Sant Vicenç d'Enclar./ SFG

El campanar de Sant Vicenç, afectat

El Govern ha informat que a causa del fort vent i les fortes pluges registrades durant les últimes hores el campanar de l’església de Sant Vicenç d’Enclar s’ha esfondrat. L’accident no ha causat d’anys personals i els tècnics del departament de Patrimoni Cultural del ministeri de Cultura i Esports ja s’han desplaçat a la zona per tal de fer un estudi de les parts afectades. Segons aquests primers reconeixements, l’estructura de l’església no estaria afectada i, per tant, tampoc perilla el seu esfondrament.

El departament de Patrimoni Cultural fa revisions periòdiques i fruit d’aquests treballs el 2017 es va fer una important actuació en el conjunt arquitectònic de consolidació. El ministeri, conjuntament amb el comú d’Andorra la Vella, ja treballen per poder reconstruir de forma fidedigna i el més aviat possible les parts ensorrades que ja havien fet l’objecte d’una reconstrucció el 1982.

Vigilància preventiva a la Portalada

El ministeri de Justícia i Interior ha decidit reforçar preventivament la vigilància a la zona de la Portalada, a la CG1, on ara fa uns mesos hi va haver una esllavissada a l’altura del centre comercial Punt de Trobada. A causa de les darreres pluges i la previsió que es repeteixin els pròxims dies, el ministre de la cartera, Josep Maria Rossell, en contacte amb el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, els tècnics del departament així com amb l'empresa externa de geòlegs que fan el seguiment de la zona, ha decidit implementar-hi, de nou, algunes mesures de control complementàries.

La pluja podria accelerar els moviments de purga natural a la Portalada i, tot i que aquestes petites esllavissades no arribarien a la carretera gràcies als elements de protecció instal·lats, l’executiu ha acordat augmentar al nivell tres de vigilància la zona. Així, es mantindran els efectius dels bombers i la policia per controlar el pas dels vehicles durant les 24 hores del dia. Les accions preventives també inclouen que la part sud de l’aparcament de davant del Punt de Trobada no es pugui utilitzar a partir de demà. No obstant això, el centre comercial pot obrir amb tota normalitat utilitzant la zona d’aparcament interior.

Aquestes mesures se sumen als controls rutinaris que tècnics i geòlegs fan per tal de monitorar els moviments rocosos de la muntanya. El protocol de vigilància preventiva no té cap afectació a la circulació, pel que tota mena de vehicles poden seguir utilitzant la CG1 amb normalitat. Les precipitacions de les darreres hores han complicat la circulació en diversos punts del Principat, però a hores d’ara i després de les actuacions dels diferents cossos especials, el trànsit ja s’ha normalitzat.

stats