Societat 29/11/2016

Operació policial entre Andorra i França per tancar una de les webs de pirateria més importants

Els dos administradors de la web il·legal de descàrregues -que han estat detinguts un a Andorra i un a França- són residents al Principat, i s'han bloquejat 250.000 euros de comptes bancaris

ARA Andorra
2 min
Els vehicles comissats en l'operació Gervais / POLICIA D'ANDORRA

Andorra la VellaLa Policia d'Andorra i la Gendarmerie Nacional francesa van dur a terme, aquest dilluns, una operació conjunta per clausurar una important web de descàrregues il·legals d'àmbit internacional, Zone Telechargement, i detenir els seus administradors. L'operació, batejada amb el nom de 'Gervais', ha permès detenir els dos líders de l'organització, tots dos residents a Andorra, un a Escaldes-Engordany i l'altre en territori francès.

El Cos de Policia ha informat que aquest dilluns van entrar i registrar dos domicilis, en urbanitzacions de luxe d'Escaldes-Engordany, en una operació que han qualificat de "ràpida i contundent" per evitar la destrucció de proves.

L'operació va permetre la detenció d'un resident, en el marc de la Comissió Rogatòria Internacional (CRI), coordinada per la justícia andorrana i francesa, i executada en territori nacional per la Policia d'Andorra.

El detingut a Andorra era un dels dos líders de l'organització, responsable de l'àmbit tècnic i informàtic de l'organització criminal. El segon líder d'aquest grup, responsable de les finances de l'organització i també resident al Principat, va ser detingut aquest mateix dilluns en territori francès.

Tot i no tenir els servidors informàtics a Andorra, l'organització es coordinava tècnicament des del Principat i, de la mateixa manera, el benefici econòmic era dipositat a Andorra. En aquest sentit, l'operació ha permès bloquejar uns 250.000 euros en diversos comptes bancaris del país. També ha quedat comissat nombrós material informàtic, així com tres vehicles -dos d'ells de luxe- i uns 10.000 euros en efectiu.

El web pirata que ha estat clausurat

La web clausurada, Zone Telechargement, era un dels llocs de descàrrega directa de música, pel·lícules i jocs més importants del món amb més de 140 milions de pàgines, que registraven 3,7 milions de visitants mensuals i 11.000 descàrregues per dia.

L'operació s'ha dut a terme en el marc d'una denúncia cursada per l'Associació de lluita contra la pirateria audiovisual francesa i la Societat d'Autors, Compositors i Editors de música francesa l'any 2014.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

El Cos de Policia d'Andorra ha destinat a l'operació 'Gervais' una trentena d'efectius de diverses àrees policials, entre membres de la Unitat de Grups Especialitzats, guies canins de la Unitat de Seguretat Ciutadana i efectius de l'àrea de policia judicial i investigació criminal.

stats