Societat 09/02/2021

França enviarà entre febrer i març 8.000 dosis de Moderna

Quan arribin s'iniciarà la tercera fase de vacunació entre les persones menors de 65 anys, personal essencial o professors, entre d'altres col·lectius

ANA
3 min
Una voluntària rebent la vacuna Moderna mRNA-1273 a Detroit en una imatge d'arxiu

Andorra la VellaEntre els mesos de febrer i març França enviarà 8.000 dosis de la vacuna Moderna que afegides a les que ha de fer arribar Espanya de Pfizer també a principis de març i les 26.400 d'Astra Zeneca que es reben a través del projecte Covax faran que cap a finals d'aquest mes de febrer o principis de març es pugui començar la tercera fase de vacunació entre les persones menors de 65 anys, personal essencial o professors, entre d'altres col·lectius inclosos en aquesta fase. Així ho ha manifestat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat on ha manifestat que el mes de març serà un moment en què el país comptarà amb força vacunes per anar avançant amb l'objectiu que a l'estiu entre un 60 i un 70% de la població estigui vacunada. El ministre també ha celebrat la proposta del comú d'Encamp de subvencionar les proves TMA dels visitants francesos i ha refermat la postura que l''stop lab' estigui al Prat de la Creu i no al Pas de la Casa.

Així, el ministre ha recordat que aquest dimecres comença a administrar-se la segona dosi de les persones que la van rebre en la primera fase, la que correspon als residents dels centres sociosanitaris i els treballadors d’aquests centres; professionals de la salut que poden transmetre la malaltia a grup més vulnerables; persones amb discapacitat que reben suport al domicili; el personal que els atén i els professionals de la salut que prenen part en la vacunació. Cal recordar, també, que el fet que s’hagin obtingut més dosis de la remesa que va enviar Espanya va permetre iniciar ara ja fa uns dies la fase 2, començant pels majors de 95 anys i persones extremament vulnerables i que la previsió és que acabi “molt aviat”. En aquesta fase, ha recordat, es vacunaran unes 11.754 persones, entre majors de 70 anys, professionals de la salut amb alt risc com odontòlegs; treballadors socials de l’hospital i de l’atenció primària; personal que treballa a l’hospital amb contacte amb personal assistencial i personal essencial per al funcionament del centre; personal de suport als centres mèdics i cuidadors principals de persones que són ateses a domicili.

El fet que estiguin compromeses les dosis abans esmentades tant de Pfizer corresponents a la partida que envia Espanya, com de Moderna i AstraZeneca fa que el ministre es mostri optimista que cap a finals d’aquest mes o principis del que ve pugui arrencar ja la tercera fase de vacunació en la que es vol arribar a vaccinar 15.710 persones entre 50 i 70 anys; persones amb certes patologies; personal essencial que no hagi estat vacunat en les fases anteriors: professors, policies, personal de duana, personal de protecció civil, veterinaris essencials, agents de circulació, xofers de transport col·lectiu, personal essencials de l’escorxador o professionals essencials dels serveis sanitaris; treballadors de pisos tutelats i de centres d’acollida; el centre penitenciari; professionals sanitaris i socials com psicòlegs o dietistes i persones que oficiïn serveis religiosos. A la fase 4 es vacunarà la resta de la població.

Martínez Benazet ha reiterat que les persones majors de 65 anys seran vacunades amb Pfizer i Moderna a l’espera dels estudis que avalin l’eficàcia de la vacuna d’AstraZeneca en persones majors d’aquesta edat. També ha destacat, a preguntes dels consellers generals, que a través del projecte Covax es podran rebre també les vacunes de Janssen que estan en fase d’aprovació i de Novavax. L’operativa, ha destacat, és diferent en funció del tipus de vacuna i ha avançat que es pensa en espais amplis com quan es fan les donacions de sang, amb punts on administrar les dosis i llocs de repòs. L’estructura estarà coordinada per Protecció Civil amb la voluntat que es pugui vacunar el màxim de persones possible.

stats