Societat 04/05/2020

França no imposarà una quarantena a tots els qui arribin d'un país de l'espai Schengen o del Regne Unit

Andorra no en forma part, tot i que té un acord de lliure circulació de persones amb els veïns del nord

Efe
2 min
La frontera del Pas de la Casa en una foto d'arxiu. / M. M. (ANA)

ParísEl ministre de Sanitat francès, Olivier Véran, va anunciar que s'aplicaria una quarantena de catorze dies a tota persona que entrés a territori francès fins al 24 de juliol. Després del rebombori generat per aquestes declaracions, des del govern francès han precisat que no s'imposarà una quarantena a tots els qui arribin d'un altre país de l'espai Schengen o del Regne Unit. A més, poques hores després de la intervenció del ministre, l'executiu francès ja va puntualitzar que serien mesures individuals i motivades sobre una proposta de les autoritats sanitàries. D'altra banda, pels qui arribin de la resta del món, el ministeri d'Exteriors precisarà, en els propers dies, les modalitats d'accés. Cal recordar que Andorra no forma part de l'espai Schengen, tot i que té un acord amb França i Espanya per la lliure circulació de persones.

El ministre d'Interior, Christophe Castaner, també ha recordat que les fronteres seguiran tancades tot i l'inici del desconfinament del proper 11 de maig. També ha afegit que no hi ha una data fixa per la reobertura i que l'objectiu és que es faci de manera coordinada amb el conjunt de la UE. En aquest sentit, ha indicat que primer es restablirà la circulació entre països de la zona Schengen i després s'obririen les fronteres exteriors. Així, a partir del proper dilluns, tornaran a estar permesos els desplaçaments a l'interior del país sense restriccions però en un radi de 100 quilòmetres del domicili, i per superar aquesta distància, s'hauran de tenir raons professionals o familiars.

Satisfacció del Govern

Qüestionat sobre el fet que França tingui la voluntat de facilitar que els ciutadans que hi vagin des d'Andorra tinguin la consideració de la resta de ciutadans europeus i, per tant, no hagin d'estar sotmesos a quarantena, el ministre portaveu, Eric Jover, ha manifestat que és una decisió que anirà "bé a mitjà termini" quan es faciliti aquests moviments entre diferents països i ha destacat que des d'Andorra ja es va dir que hi havia "molt bona sintonia" amb les autoritats franceses. Així, ha subratllat que aquesta "bona notícia" evidencia "el bon nivell de col·laboració" que es té amb els veïns.

stats