Societat 17/09/2019

Fridays for Future es concentrarà aquest divendres a favor del clima

Fan una crida a la participació, especialment entre els estudiants dels diferents centres educatius

T. Navarro
2 min
Alguns del joves que formen part de Fridays for Future Andorra a la plaça del Consell General. / T. N.

Andorra la VellaL'organització Fridays for Future Andorra (FFF) ha convocat per aquest divendres una concentració a la plaça de la Rotonda, en la qual esperen "una participació massiva". L'acte s'engloba en la Setmana Global pel Futur, organitzada per l'activista Greta Thunberg i està enfocada als joves, que són els que "ens impactarà més perquè tenim més temps per viure que les altres generacions", ha explicat el membre de l'associació Mateu Bracque. Per aquest motiu, animen a aquells que no hagin acabat les classes a fer vaga i assistir-hi, ja que en estar convocada a les quatre de la tarda "només se saltaran les últimes hores". "Busquem que vingui molta gent per tenir pes però sense perdre l'essència d'una vaga estudiantil", ha afegit.

Tot i que la concentració estigui assegurada, des de l'organització han explicat que el seu objectiu és fer una marxa des de la plaça de la Rotonda fins a la plaça del Consell General, "però encara estem a l'espera que el comú d'Andorra la Vella ens contesti", ha explicat. Tal com ha dit, FFF porta "una setmana esperant" l'autorització per part de la corporació de la capital, que encara no s'ha pronunciat. De la mateixa manera, mentre que a la resta de països s'han programat actes per a tota la setmana, al Principat han preferit fer només una manifestació "perquè Andorra és molt petit i acabaríem sent dues persones". Així, "preferim fer una marxa gran el divendres que diverses petites durant tota la setmana".

La del divendres serà la tercera concentració que l'organització prepara, després de la del 22 de març, a la qual van assistir més de 200 persones, i la del 24 de maig, "on plovia i al final vam ser una seixantena". El grup ha creat sinergies amb altres associacions com Stop Violències, amb qui van col·laborar en la Pride, Bomosa i diferents associacions animalistes i el col·lectiu Fem Net Andorra, que es dedica a netejar les muntanyes.

Trobada amb Macron

FFF va aprofitar la visita del copríncep francès i la seva proximitat amb la ciutadania per intercanviar algunes paraules amb ell. "Li vam recordar que els acords de París s'havien de respectar", ha explicat Bracque, "perquè actualment hi ha molts pocs països que els respectin", però també "que només tenim un planeta". Macron, que els va mencionar durant el seu discurs a la plaça del Poble, "ens va dir que podíem comptar amb ell", refermant la seva voluntat d'aturar el canvi climàtic.

Emergència climàtica

Bracque també ha avançat que l'associació està parlant amb els grups parlamentaris de la majoria per treballar en la futura llei que declari l'estat d'emergència climàtica. La data límit per a la redacció del text és el 18 d'octubre, que serà quan entri a tràmit parlamentari al Consell General. Amb tot, FFF vol desmarcar-se de qualsevol partit polític, ja que "el medi ambient va més enllà dels partits polítics", convidant a tots a sumar-se a la concentració del pròxim divendres "perquè s'adonin que hi ha molta gent que té aquesta preocupació".

stats