Societat 13/08/2020

Fumar caminant pel carrer pot comportar una sanció

El ministre recorda que no dur la mascareta suposa una falta contra la llei de sanitat

ARA Andorra
2 min
Diverses persones amb mascareta passejant pel carrer / PERE VIRGILI

Andorra la VellaSabia que si va fumant pel carrer amb la mascareta abaixada pot ser sancionat per haver comès una falta contra la llei de sanitat? Doncs sí, i així ho va recordar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquest dimecres. El titular de Salut va lamentar que hi hagi persones que incorren en aquesta actitud posant en perill la salut de les persones que puguin tenir al seu voltant.

Cal recordar que l’ús de la mascareta és obligatori des de fa gairebé un mes i que, per tant, els fumadors han de dur-la posada i, en cas de voler fumar, s’han d’aturar en un lloc, assegurar-se que no tenen ningú al costat i, llavors, poden encendre’s la cigarreta. Així ho va remarcar Martínez Benazet, que va apel·lar als fumadors a seguir aquestes pautes per assegurar que no hi ha ningú al voltant i que, per tant, no hi ha risc de contagi. En aquest sentit, va detallar que aquells que vulguin fumar han d’aturar-se en un lloc (per exemple un banc o la terrassa d’un bar) i llavors, quan hagin comprovat que no hi ha ningú a prop, ja poden fumar. El que el ministre diu que no es pot donar és la imatge de persones caminant pel carrer, amb la mascareta abaixada i fumant. Si ho fan, s’exposen a una multa, alerta, ja que considera que és una de les “actituds més perilloses” que està veient quant a l’incompliment de no dur la mascareta posada.

Incidència mínima

El govern de Galícia ha anat més enllà i ha prohibit el consum de tabac a l’aire lliure quan no es pot mantenir la distància de seguretat. "Pot ser una mesura útil, però penso que el seu impacte pel que fa a reducció de la incidència d’infeccions serà petit. És una mesura més, però no penso que sigui de les que poden tenir més impacte", ha afirmat la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, en una entrevista a RAC1, que ha afegit que "també s’hauria de vigilar les distàncies que hi ha entre les taules de les terrasses a bars i restaurants. Estan molt juntes. No guarden el metre i mig o dos de distància. Prohibir fumar i no comprovar que es compleixen altres mesures fa que ens quedem curts".

Però no només és Galícia, sinó que el govern de les Canàries ha acordat aquest dijous l'ús obligatori de mascaretes i la prohibició de fumar a l'aire lliure si no es respecta la distància física de seguretat, segons ha explicat el president de les illes, Ángel Víctor Torres. La mesura s'ha aprovat aquest dijous en un consell executiu extraordinari per l'increment de contagis registrats les últimes hores. A Catalunya, de moment no es planteja la mesura, mentre que la majoria de comunitats autònomes espanyoles estan començant a estudiar-ho.

stats