Societat 15/03/2018

El funcionariat protesta a la duana

Mig miler de treballadors de l'Administració pública s'han concentrat a la frontera hispanoandorrana i han tallat el trànsit de manera intermitent

Ana
5 min
Mig miler de funcionaris s'han concentrat a la duana hispanoandorrana i han fet talls intermitents a la via, aquest dijous al matí. / E. J. M. (ANA)

Sant Julià de LòriaMig miler de funcionaris de tots els departaments s’han concentrat aquest dijous al matí, a partir de les 9.30 hores i fins a les 12.30 hores aproximadament, en la primera acció reivindicativa amb motiu de la vaga per denunciar la reforma de la Llei de la Funció Pública. La protesta ha estat pacífica i, de tant en tant, els manifestants han anat ocupant la calçada, de manera que han provocat talls puntuals de circulació. Amb tot, la policia ha supervisat l’acció i la mateixa organització de l’acció anava demanat, cada pocs minuts, de deixar passar els vehicles.

Des de les set del matí, a més, els duaners que aquest dijous han hagut d’exercir els serveis mínims han actuat amb total diligència, realitzant el que es coneix com una vaga de zel, de manera que s’han aturat tots els camions per comprovar la mercaderia i la documentació. Els camions s’han acumulat en un lateral de la calçada, entre la duana espanyola i l’andorrana, i cada vegada que un ha estat supervisat se l’ha deixat continuar circulant. A les dues de la tarda, els transportistes asseguraven que el temps d'espera mitjà durant el dia era de dues o tres hores per poder accedir al Principat. Els autobusos de passatgers també han patit la vaga de zel, però només han tardat entre 30 i 45 minuts a poder passar la primera duana. El motiu és que a la segona duana els vehicles de transport públic accedeixen al Principat pel mateix carril que els turismes i motocicletes, per això la cua ha estat menor. En canvi, els camions s'han anat acumulant als laterals, com ja s'ha vist a primera hora del matí. La vaga de zel continuarà fins a les set de la tarda, ja que és l’hora en què tanca la duana. Aquest divendres es repetirà l’acció.

Els serveis mínims de la duana realitzen aquest dijous i divendres vaga de zel, és a dir, revisen tots els vehicles i transportistes. / E. J. M. (ANA)

Els funcionaris també han aprofitat per anar informant els vehicles del motiu de l’acció, tot i que les pancartes ho han deixat molt clar: a més de la tradicional pancarta que resa ‘Víctimes de la mala gestió política’, la gent ha demostrat la seva inventiva amb lemes com ‘No volem un iPad!’, ‘Si l’educació és cara, proveu amb la ignorància’, ‘Prou abusos, no som uns il·lusos’, ‘Jubilació digna’, ‘Parlem de drets, no de privilegis’ i ‘Llei Funció Pública pactada’, entre altres. Xiulets, tambors i la consigna reina, ‘Som funcionaris, no terroristes’, s’han escoltat durant tota la concentració.

Mig miler de funcionaris s'han concentrat a la duana hispanoandorrana i han fet talls intermitents a la via, aquest dijous al matí. / E. J. M. (ANA)

A partir de les dotze del migdia, el funcionariat ha anat desfilant en caravana fins al centre, ja que a la una de la tarda hi ha prevista la concentració davant del Govern.

El funcionariat ha recordat que la vaga i les accions s’han pres perquè la reforma de la Llei de la Funció Pública els canvia les condicions laborals pactades i, a més, ha insistit que el Govern ni ha cedit ni negociat. De fet, l’executiu ha entrat aquest dijous al matí el projecte de llei a tràmit parlamentari. El funcionariat està indignat pel que consideren una pèrdua dels drets laborals.

Els serveis mínims de la duana realitzen aquest dijous i divendres vaga de zel, és a dir, revisen tots els vehicles i transportistes. / E. J. M. (ANA)

Seguiment a les escoles

Pel que fa al seguiment de la vaga a les escoles, els sindicats han informat que és si fa o no fa el que es va preveure dimarts, és a dir, d'un 80% pels docents i col·laboradors i d'un 50% pels comandaments. Des de l'Associació de Pares d'Alumnes de l'Escola Andorrana (APAEA) han expressat que el fet que s'hagin garantit uns serveis mínims ha donat certa tranquil·litat als pares, sobretot de maternal i primera ensenyança, que han pogut portar els fills a les escoles.

Pel que fa a segona ensenyança, des de l'APAEA han apuntat que el percentatge d'alumnes que han acudit als centres és molt menor. Al centre d'Ordino és on hi ha hagut més seguiment, la qual cosa ha obligat, fins i tot, a fer un sorteig per poder establir els serveis mínims. A Encamp més d'un 70% dels docents han fet vaga, mentre que a Santa Coloma el seguiment ha estat de pràcticament la meitat. Cal remarcar que són els docents fixos els que més han secundat la vaga, mentre que molts dels eventuals només seguiran la mobilització un dels dos dies previstos.

Quant als bombers, el cos ha informat que no s'han adherit a la vaga ja que consideren que és un servei essencial que no es pot quedar en serveis mínims, tot i que sempre s'ha afirmat que el cos ja treballa amb el personal just i encara que fes vaga no es podia reduir més.

stats