Societat 02/10/2014

Els funcionaris acorden convocar una vaga general

La Plataforma Sindical de funcionaris ha acordat aquest dimecres a la nit convocar una vaga general contra la llei de regulació del pla de pensions

Ana / Jordi Domingo
3 min
Assemblea de funcionaris aquest dimecres a la nit al Centre de Congressos / G.L.(ANA)

Andorra la VellaLa Plataforma Sindical ha acordat convocar una vaga general per protestar contra la llei que preveu regular els plans de pensions de la funció pública. Així s'ha acordat durant l'assemblea general celebrada aquest dimecres a la nit al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, a la qual hi han assistit unes 300 persones. La data de la vaga s'acordarà al llarg dels propers dies. A banda d'aquesta acció, des del Sindicat de Funcionaris de Duanes han anunciat que, quan s'hagi definit com queda la llei, convocaran una vaga de zel als passos fronterers.

La Plataforma Sindical concretarà els propers dies una data per tal de convocar una vaga general en contra de la llei de regulació dels plans de pensions de la funció pública. Ho farà després que l'assemblea general de la Plataforma Sindical, reunida aquest dimecres a la nit, hagi optat per aquesta via.

A l'assemblea, on hi eren representants de tots els sindicats del país, hi han assistit prop de 300 persones, que han debatut al voltant de les conseqüències de l'aprovació d'aquesta llei, i dels perjudicis que creuen que els aportarà a les seves prejubilacions i jubilacions.

S'ha decidit seguir amb la via judicial, per tal d'intentar aturar, o almenys endarrerir, l'aprovació de la llei. Tot i això, s'ha constatat que aquesta fórmula és costosa econòmicament i, per tant, complicada. També s'ha esperonat al grup socialdemòcrata i al grup mixt perquè es posin d'acord i presentin plegats un recurs d'inconstitucionalitat.

Tot i això, bona part dels assistents a l'assemblea s'han mostrat partidaris d'emprendre accions més contundents per tal de fer palès el seu malestar. Inicialment, s'han descartat noves manifestacions i, finalment, s'ha optat per convocar una vaga general.

El portaveu de la Plataforma Sindical, Gabriel Ubach, ha declarat als mitjans de comunicació que amb la petició feta des de l'assemblea ''ens sentim perfectament legitimats per convocar aquesta vaga''. Ha afegit, a més, que ''tenim clar que el dret a vaga està recollit a la Constitució i per tant ho podem fer''.

A banda d'aquesta acció concreta, Ubach també ha anunciat que des del Sindicat de Funcionaris de Duanes ja s'ha decidit que, ''quan s'hagi definit com queda la llei, convocarem una vaga de zel''. Aquesta, ha concretat, serà ''indefinida i intermitent, és a dir que no es farà durant tot un dia, sinó que es farà a hores''.

Es descarta de moment la querella contra el cap de Govern i el ministre de Finances

Pel que fa a la querella que la Plataforma de Sindicats havia anunciat que presentaria contra el cap de Govern, Toni Martí, i contra el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, aquesta ha quedat, de moment aturada, ja que no s'ha abordat durant l'assemblea. Ubach ha destacat que ''si no se n'ha parlat és perquè de moment ha quedat descartat'', i ha afegit que ''per tirar-ho endavant, caldria celebrar una altra assemblea i posar-ho sobre la taula''.

Aquest dimecres, però, abans que es descartés aquest extrem, el ministre Cinca va indicar que no tenia constància d'aquesta intenció i que li semblava ''sorprenent''. A més, va assegurar que ''no ens farà canviar en res el criteri del que hem fet'', ja que ''hem actuat en favor dels ciutadans d'Andorra, de les finances i d'una Administració Pública i que els treballadors d'ara i del futur puguin gaudir d'un complement de jubilació''.

Cinca va defensar que no s'ha enganyat els ciutadans sinó que ''si no es fes res sí que s'enganyaria els electors'' perquè cal reconèixer que hi havia un problema i calia aportar solucions. En aquest sentit va recordar que aquest Govern no és el primer en dir que el model és insostenible, sinó que això ja es deia en l'informe de les taules de la Funció Pública, però que ''no aportava cap solució''.

El líder del grup mixt, Jaume Bartumeu, per la seva banda, també va fer referència a la polèmica i va qualificar la possibilitat d'una querella de "despropòsit". A més, el conseller general d'SDP, va assegurar que els funcionaris no els han demanat "res formalment", en referència a les informacions de la premsa on se suggereix que els funcionaris compten amb el grup mixt per presentar un recurs d'inconstitucionalitat sobre el projecte de llei qualificada de creació i regulació del pla de pensions de la Funció Pública. Bartumeu va insistir que, tot i parlar "de possibles inconstitucionalitats" amb els sindicats –es van reunir amb diferents col·lectius al juliol i al setembre– aquests no els van "demanar formalment res" i que fins que no hi hagi una discussió sobre les esmenes presentades pel grup demòcrata i el socialdemòcrata no s'ho plantejaran. "Abans em sembla una temeritat fer-ho", va afegir.

El conseller general d'SDP va explicar, a més, que ell defensa una "corresponsabilització de tothom", que "el sistema de pensions de jubilació ha de ser per aportació de no només l'Estat, sinó també dels funcionaris".

stats