Societat 03/10/2017

La Fundació Privada Tutelar reforça el suport inclusiu a joves amb discapacitat

L'entitat amplia el nombre de persones ateses i albira un futur ple d'activitat gràcies a la bona salut de la seva tresoreria

Ana
2 min
La Fundació Privada Tutelar presenta al Govern la seva memòria del 2016.. / C.G. (ANA)

Andorra la VellaEl president de la Fundació Privada Tutelar, Joan Carles Rodríguez Miñama, ha explicat aquest dimarts al migdia que ja està en marxa el programa per a joves d'entre 16 i 25 anys amb discapacitat greu. "Ha començat amb un sistema de prova, amb un petit grup", i comptant amb "assessorament extern", ha informat Miñana durant la presentació al Govern de la memòria d'activitats del 2016. De moment "funciona molt bé", ha afegit. Es tracta d'un projecte en el qual la fundació ja fa temps que hi treballava i que pretén atendre aquests joves en un context inclusiu, també amb la col·laboració de les seves famílies. L'entitat compta amb un local amb sales per treballar la psicomotricitat, les activitats terapèutiques i també els aspectes més lúdics.

La idea d'aquest programa, ara que ja camina, és anar-lo complementant per poder arribar "a tots els usuaris" amb discapacitat que atén la Fundació Privada Tutelar, ha explicat Miñana.

Un altre projecte que també està en marxa és l'Integra Adults, que promou l'oci entre les persones amb diversitat funcional. "Fa uns anys no ens podíem ni pensar que podríem fer aquests programes d'integració de persones en grups", que els permet sortir junts i fer activitats compartides, ha celebrat el president de l'entitat.

Els darrers anys ha augmentat la xifra de persones que es beneficien de les accions que duu a terme la Fundació Privada Tutelar. En l'actualitat parlem de 59 persones, de les quals 20 són tuteles, 5 pretuteles, 30 d'orientació i seguiment i 4 curateles. En aquest punt, Miñana ha plantejat la "nova interpretació internacional de la tutela i la curatela", en el sentit que cada vegada es busca ser "menys invasiu en la intimitat de les persones" i costa, per tant, definir en quins àmbits la fundació pot entrar i en quins no. "Ara resulta que gairebé tot és curatela", és a dir, s'aposta més complementar que no pas protegir, i per tant, "a partir d'ara haurem de començar a pensar en parlar senzillament de persones ateses", ha plantejat.

El programa Integra Adults i el destinat a joves amb discapacitat és la mostra de la bona salut de la tresoreria de la fundació, ha assegurat Miñana, amb reserves suficients que "ens permeten estar tranquils en el sentit financer". La participació de l'Associació de Bancs Andorrans per suplantar l'aportació que feia la Banca Privada d'Andorra, sumat a les ajudes de les institucions públiques, dels coprínceps i de donacions privades, permet "albirar un futur molt interessant" en els propers anys per a la fundació.

stats