Societat 28/02/2019

El futur degà dels advocats cobrarà 2.000 euros al mes

El càrrec suposa “una dedicació important” i obliga a deixar de banda les tasques del bufet propi

M. M.
2 min
L'edifici que acull el col·legi. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl nou degà del Col·legi d'Advocats, que s'escollirà a principis del 2020, cobrarà una mensualitat de 2.000 euros pel càrrec intern, un càrrec que fins ara no era remunerat. Així ho ha aprovat i ratificat l'assemblea ordinària del col·lectiu que s'ha celebrat aquest dimecres al vespre, mitjançant votació secreta, i que ha validat la proposta presentada per l'actual junta, que ja ha decidit que no es presentarà a la reelecció. Malgrat que hi havia certes reticències per part d'alguns col·legiats, finalment s'ha arribat a aquesta entesa sobretot perquè darrere de la decisió hi ha “una necessitat que el càrrec sigui remunerat”.

El vicedegà, Joan Miquel Casajuana, ha explicat que la remuneració del càrrec és un fet que ja es produeix “a països del voltant” perquè el càrrec de degà suposa “una dedicació important” i obliga a deixar de banda les tasques del bufet propi. És per això que Casajuana ha volgut etiquetar la mensualitat de “compensació”.

També ha defensat la mesura per fomentar i vetllar per la independència de la persona que ocupa el càrrec. “Si no hi ha sou potser hi ha altres interessos per ocupar el càrrec que no siguin exclusivament el de treballar per la professió i pels col·legiats”, ha argumentat. La decisió s'aplicarà a partir del 2020, amb l'entrada de la nova junta de govern i representarà un increment de 50 euros anuals a la quota de l'afiliat.

Un altre dels punts destacats de l'ordre del dia era l'obertura del col·legi i dels mateixos advocats cap a la publicitat a través de les xarxes socials. La decisió, però, es va haver de posposar perquè no hi havia suficient assistència de col·legiats necessaris per aprovar una modificació dels estatuts necessària per tirar endavant la proposta. Las finalitat de la mesura, que serà innovadora si finalment s'aprova en una futura assemblea extraordinària, sempre tindrà com a prioritat el respecte a l'ètica i la deontologia dels advocats en aquest camp i només es podrà promocionar el bufet i els serveis que es poden prestar, sense que suposi cap comparació ni greuge respecte a un altre despatx. De fet, la junta del col·legi haurà de validar l'anunci en última instància i amb la capacitat de veto, si finalment s'aprova la proposta.

Finalment, Casajuana ha rebutjat fer algun tipus de valoració al respecte de les declaracions que va fer aquest dimecres el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, que demanava l'obertura de noves places de magistrat per evitar un possible bloqueig de la justícia fruit de les recusacions del cas BPA. El vicedegà ha argumentat que no se n'havia parlat durant l'assemblea.

stats