Societat 21/05/2019

Gelabert va rebre pressions de França per l'estat dels vestidors

Fonts del nou Govern defensen que es va actuar amb correcció i total transparència

Joan Ramon Baiges
2 min
La selecció francesa al Mundial de Rússia. / ARA ANDORRA

Andorra la VellaEl 14 de maig passat el Govern explicava en un comunicat de premsa que el consell de ministres, a proposta del ministeri d'Ordenament Territorial, havia aprovat l'adjudicació dels treballs de subministrament de taquilles per als vestidors de l'Estadi Nacional. Es deia que la voluntat era que els treballs estiguessin enllestits abans de la visita de la selecció de França que tindrà lloc el proper dia 11 de juny, en partit de l'Eurocopa 2020.

L'adjudicació, mitjançant contractació directa i modalitat urgent, va ser per a l'empresa Fusteria Freixes per un import de 21.506 euros.

El projecte, que ara està en el centre de la polèmica, preveu la col·locació de taquilles individuals que actualment no tenen els vestidors, "per tal d'oferir una millor confortabilitat als esportistes que facin ús d'uns equipaments que acullen seleccions d'arreu del món. Es faran una sèrie de treballs de millora i manteniments d'aquestes instal·lacions", indicava el comunicat.

Això és precisament el que han explicat aquest dimarts fonts del nou Govern que han volgut defensar l'exministra de Cultura i Esports, Olga Gelabert, davant l'actuació de la Fiscalia que considera que podria haver-hi indicis de delicte en la manera com es van adjudicar els treballs, que es van partir en tres per evitar un únic concurs públic i fer-ho d'aquesta manera de manera directa.

La presumpta irregularitat ha sortit a la llum per una conversa enregistrada per la policia entre l'exministra i el secretari general de la Federació Andorrana de Futbol, Tomàs Gea (actualment a la presó), en la qual la política expressa la voluntat d'ajudar a agilitzar les obres de remodelació.

Les mateixes fonts del Govern han indicat que, tot i desconèixer el contingut de la conversa, consideren desproporcionada la magnitud que s'ha donat a l'actuació de l'exministra d'Esports, i han recordat que Gelabert no només va rebre pressions directes per part de la FAF, sinó també des d'altres federacions, i com a exemple han indicat que la federació francesa va vetar l'Estadi per l'estat dels vestidors, que no eren prou dignes per albergar determinats partits entre seleccions nacionals.

Andorra i França jugaran el proper 11 de juny a l'Estadi Nacional en la fase de classificació per a l'Eurocopa 2020. Gelabert, segons les fonts, era conscient de la importància d'aquest matx contra l'actual campiona del món i va voler evitar el "ridícul" de no disposar d'unes instal·lacions preparades per albergar competicions d'alt nivell.

Per això es va fer una primera adjudicació de poc més de 21.000 euros, una quantitat poc elevada perquè "algú pugui insinuar corrupció o malversació", han assenyalat les fonts, recordant que l'adjudicació va seguir el procés correcte de passar pel consell de ministres i que fins i tot es va fer una nota de premsa.

"Una cosa és una conversa informal on es pugui expressar la voluntat d'ajudar, i una altra molt diferent és com hagués acabat aquest procés i si la voluntat mostrada es podia dur a terme o no", han subratllat les fonts, donant per segur que els serveis tècnics haguessin detectat la necessitat de fer un concurs públic malgrat que això suposava un endarreriment important per arribar a la data del partit amb les obres enllestides.

El nou executiu ha volgut deixar clar la transparència que hi ha hagut en aquesta primera adjudicació, el que demostra, segons aquestes fonts, que no hi havia cap intenció d'actuar de forma irregular, i han expressat el seu malestar per com s'ha "sobredimensionat una adjudicació per una quantitat de només 21.000 euros".

stats