Els gossos tindran un espai d'esbarjo de 'luxe'

La nova zona d'oci per als cans a Escaldes-Engordany tindrà una dimensió de 1.340 metres quadrats i gaudirà de ginys i fonts d'aigua

Un espai al centre d'Escaldes-Engordany reservat per l'esbarjo dels gossos. Amb aquest objectiu principal el comú està acabant de negociar amb els propietaris del terreny ubicat a l'avinguda del Fener i d'unes dimensions de 1.340 metres quadrats per ubicar-hi la nova instal·lació. La voluntat de la corporació és convertir aquest espai en una zona perquè els cans puguin jugar-hi i per això s'hi instal·laran ginys especials, fonts d'aigua així com també un pipicà. A falta d'acabar de tancar l'acord, els propietaris volen que els terrenys s'adquireixin en forma de lloguer pel qual el comú pagarà un euro per metre quadrat, és a dir, 1.340 euros mensuals el primer any. A partir del segon any es pagaran prop de 2.000 euros al mes. “La ciutadania i els propietaris de gossos ens demanaven un espai lúdic i serem la primera parròquia amb aquesta zona dedicat als cans”, ha ressaltat la cònsol major escaldenca, Trini Marín. 

És precisament per això que paral·lelament a la construcció d'aquest espai també s'està elaborant un reglament “molt estricte” per controlar els usuaris. Sense entrar molt al detall perquè el document encara és força embrionari, Marín ha dit que s'emmirallaran amb els països veïns i que s'estipularà si les races perilloses hi podran o no entrar així com sancions per aquells propietaris que no tinguin un comportament cívic. També està previst que l'espai no estigui les 24 hores obert i que hi hagi una persona que hi estigui permanentment per vigilar-lo. “Proposarem crear una plaça de treball que a més controli tota aquella zona on hi ha una mini deixalleria així com l'avinguda del Fener i el carrer Sant Antoni on a vegades no es compleix amb la normativa de la recollida de brossa”, ha apuntat. Marín no s'ha atrevit a posar un calendari sobre quan podria estar en marxa aquest espai lúdic, però ha avisat que el següent pas serà treure edictes per l'habilitació de l'espai i netejar la parcel·la. Hi haurà dues entrades, una pel costat del Fener i l'altre per la carretera de l'Obac. 

La consellera del PS+I, Cèlia Vendrell, ha valorat positivament la proposta i que a més es faci al centre de poble, però ha recordat que l'indret suposarà un elevat cost per les arques de l'administració. És per això que ha demanat impulsar una campanya de conscienciació amb un esforç extra de comunicació per demanar comportaments cívics i ordenats. “S'haurà de ser intransigent amb les multes”, ha demanat Vendrell. 

Els vols dels helicòpters 

En el torn de precs i preguntes del consell de comú celebrat aquest divendres, Vendrell ha preguntat sobre la problemàtica de les trajectòries de vol dels helicòpters que han d’enlairar-se o aterrar a l’hospital de Nostra Senyora de Meritxell. La demanda ha vingut vinculada després que el Govern hagi establert una moratòria d'un mes en l’aprovació de projectes situats a un radi de 3,3 quilòmetres del centre sanitari, zona que afecta el Clot d’Emprivat, on hi ha prevista la construcció de tres edificis de gran alçada. En aquest sentit, la consellera de PS+I ha apuntat que, al seu entendre, des de l’executiu “se’ns estira les orelles perquè no vam fer bé la nostra feina amb el pla d’urbanisme”. 

El cònsol menor, Marc Calvet, no ha compartit el mateix parer de la consellera i ha assegurat que dels tres projectes de construcció ja aprovats i amb llicència, dos dels quals ja s'estan començant a construir, no es veuran afectats pels vols de l'helicòpter. Calvet ha explicat que l'estudi del comú que s'està duent a terme per decidir quina afectació tindrà sobre les parcel·les el vol de l'helicòpter va en consonància amb el projecte aeronàutic que està dissenyant l'hospital. Segons el cònsol, en els pitjors dels casos, la proposta final que es farà és que les possibles noves construccions al Clot d'Emprivat es puguin reubicar dins de la mateixa parcel·la perquè tinguin l'alçada que vulguin sense que afectin directament a l'entrada de l'helicòpter fins a l'hospital. Tot i això, també ha obert la porta a que els edificis hagin de créixer en amplada i no en alçada per no torpedinar el vol. El cònsol ha argumentat que s'estan estudiant totes les parcel·les ubicades en aquest espai, però que de moment no han rebut cap demanda per construir noves torres d'edificis en aquesta zona.