Societat 19/10/2019

El Govern engegarà el nou programa d'acompanyament pels malalts oncològics

El ministre de Salut, Martínez Benazet reconeix que "és un dels objectius d'aquesta legislatura fer l'anàlisi dels processos, perquè els tràmits administratius a la CASS no s'allarguin tant"

Carles Alonso
2 min
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, atenent als mitjans de comunicació. / C. A. (ANA)

Andorra la VellaEn el tancament de la primera jornada en motiu del dia mundial del càncer de mama que ha portat el títol "Una visió holística", el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha fet públic que "en unes setmanes farem realitat, crec que a final de novembre, una millora molt bona sobre el programa d'acompanyament pels malalts que han de marxar fora d'Andorra, en general i especialment als que han de fer radioteràpia". El ministre Martínez ha indicat que "ho tenim molt avançat i abans de fer-ho públic primer haurà de passar pel consell d'administració de la CASS i després per Consell de Ministres però crec que serà una millora molt important". Durant la jornada, ha quedat constatat que els tràmits a la CASS són "feixucs i lents", segons ha dit el mateix ministre, però amb aquesta millora, Martínez indica que "s'agilitzarà els tràmits administratius". El ministre de Salut també ha indicat que "tenim uns processos administratius molt enrevessats i molt lents i de fet, és un dels objectius d'aquesta legislatura fer l'anàlisi dels processos, que no s'allarguin tant i la seva digitalització", per acabar dient que "en el tema de la CAAS ens hem de posar molt de pressa, ja que els malalts la veuen com una paret i ha de tenir una cara més amable i propera".

En les seves reflexions, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha indicat que "els tractaments oncològics són molt importants i en aquest sentit Andorra ha de vetllar perquè es puguin fer els millors tractaments contra el càncer, vetllar per un bon acompanyament als millors centres, encara que siguin a fora i vetllar, també, perquè els nostres malalts puguin tenir els millors professionals".

Durant la jornada matinal, s'ha presentat el centre Kalida, que segons el mateix ministre de Salut "ha marcat la jornada". El titular de la cartera de Salut ha reconegut que "fa uns dies amb la Secretària d'Estat Helena Mas vam anar a visitar el seu centre a Sant Pau, a Barcelona". Martínez ha afegit que "la meva voluntat seria la d'impulsar un centre d'aquest tipus a Andorra". Martínez Banazet explicava la manera de fer-ho dient "hauria de ser una iniciativa privada o d'una fundació".

La polèmica també ha arribat quan ASSANDCA ha reclamat més dades al Govern, del nombre de malalts que marxen fora d'Andorra a tractar-se. En aquest sentit Martínez Benazet ha explicat que "fa poc vam fer públic les dades sobre el càncer de mama". El ministre de Salut va afegir "les dades, les tenim, la CASS també, ara cal reconèixer que no són d'una elevada qualitat, però no és cert que no hi hagin dades, com s'ha dit".

stats