Societat 05/07/2018

El Govern i les associacions crearan una taula per treballar la llei per a la igualtat efectiva entre sexes

El col·lectiu Andorra Feminista transmet al ministre Xavier Espot que l'ampliació de la baixa de maternitat a 5 mesos pot provocar un augment de la bretxa salarial

ARA Andorra
2 min
La plataforma Andorra Feminista ha llegit un manifest a la plaça Lída Armengol Vila. / E. J. M.

Andorra la VellaAcció Feminista d'Andorra es va reunir aquest dimecres amb el ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, en la qual es va acordar la creació d'una taula de treball, a partir del setembre, per elaborar un projecte de llei per a la igualtat efectiva entre homes i dones que pugui ser traspassat al proper govern. Així ho ha explicat el col·lectiu, que ha valorat positivament la trobada en què el ministre s'ha compromès també a estudiar les demandes que han fet en relació a l'avantprojecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació, que consideren només un primer pas per arribar a una llei específica.

La taula de treball estarà formada pel ministeri d'Afers Socials i per totes les associacions de dones del país. A més, Espot també ha convidat Acció Feminista a participar amb l'Àrea de Polítiques d'Igualtat en diverses accions per augmentar la igualtat entre homes i dones.

El col·lectiu, que treballa per constituir-se en associació, considera que mentre la llei específica no arriba, el text que entrarà en breu a tràmit parlamentari "introdueix mesures molt importants per la igualtat de les dones", però demanen que el text sigui més específic, per no haver de dependre de futurs reglaments.

També es plantegen demanar formalment que la Constitució reconegui com a dret fonamental el dret a la igualtat i a la no discriminació per raó de sexe, però mentre això no arriba, volen que la llei garanteixi la manera de desenvolupar-lo i aplicar-lo. A més, demanen més precisió pel que fa a la futura creació de l'Observatori d'Igualtat, i que la llei especifiqui que s'ha d'incidir en educació, en formació dels professionals dels serveis socials i sanitaris, dels cossos de seguretat i de l'administració de justícia.

Una de les membres de l'entitat, Júlia Martínez Illescas, s'ha mostrat convençuda que si el ministeri té en compte les seves demandes, es podrà millorar la llei mentre no arriba el text més específic, tenint en compte que el ministre els ha confirmat que ja no hi ha temps per preparar-lo aquesta legislatura.

Pel que fa a les baixes de maternitat i paternitat, que ara es modifiquen en el nou codi de relacions laborals, l'entitat ha demanat al ministre d'anar cap a una baixa maternal i paternal igual i intransferible, per obrir drets als homes. A més, el col·lectiu es mostra preocupat per l'augment de la baixa maternal a 5 mesos, perquè creuen que pot augmentar la bretxa salarial.

stats