Societat 21/11/2019

El Govern escolta els treballadors del Cedre

Espot i Martínez Benazet visiten el centre assistencial

Carles Alonso
4 min
IMG_1283

Andorra la VellaLa pregunta de la consellera general de Terceravia, Carine Montaner, que va portar a terme a la darrera sessió del Consell General, conjuntament amb una carta enviada per un grup de treballadors i diverses informacions publicades ha fet que el Govern, encapçalat pel cap de l'executiu, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, hagi convocat una reunió amb el personal laboral del Cedre i, d'aquesta manera, escoltar totes les seves preocupacions i reivindicacions.

Cal recordar que el Cedre portarà a terme, a partir de principis del 2020, una transformació en el seu model de gestió per ser "un centre d'atenció a les persones i no un pur centre geriàtric", segons indica Martínez Benazet. La intenció del Govern i concretament del ministeri de Salut és fer que el Cedre "sigui un centre que amb el model de gestió ACP aporti valor afegit a la persona resident". És per aquest motiu que el cap de la cartera de Salut ha indicat que "el Govern vol prendre totes les mesures pertinents perquè la transformació al nou model es faci amb les millors condicions i garanties". Martínez Benazet s'ha mostrat molt interessat a conèixer de primera mà les opinions dels professionals del centre al dir que "venim a escoltar al personal i a prendre les mesures pertinents per saber què cal millorar". En el seu estudi de la situació actual del Cedre, Martínez Benazet té clar que "no trobarem un problema greu, sinó ajustaments d'aspectes de la transformació i de la gestió".

El mateix ministre Martínez Benazet ha reconegut que "s'han fet moltes coses ja al Cendre, com per exemple hi ha una metge que fa de capçalera per a tots els usuaris del centre". Malgrat això, el ministre de Salut ha indicat que "com a concepte el model ACP el que va a buscar és que no sigui una clínica, sinó que sigui un lloc on resideixen les persones que tenen diferents graus de dependència".

El malestar de part dels treballadors del Cedre ha comportat que portessin a terme una carta que ha estat enviada al ministeri de Salut i que ha estat en part la culpable que Xavier Esport i Joan Martínez Benazet visitessin aquest dijous el centre. La reducció de la jornada laboral és important, i per aquest motiu el ministre de Salut ha indicat que "de cara al pressupost de l'any 2020 està previst incorporar set auxiliars per reforçar la transformació ACP". A més, Martínez ha afegit que "la reducció a set hores començarà a partir del gener". El ministre de Salut ha explicat que "aquest dijous em diuen que han demanat voluntaris per treballar a la planta que comença amb el model ACP. De vuit llocs s'han presentat vint persones amb la reducció de jornada ja inclosa".

El ministre Martínez també ha explicat que "s'han fet inversions que no tenen res a veure amb el nou model ACP i sí amb el funcionament directe del Cedre: il·luminació, la refrigeració de les cuines i la impermeabilització de part de la planta dalt", però reconeix que "la inversió més important és amb les persones, perquè puguin treballar correctament i estiguin il·lusionats amb aquest canvi de model".

De la problemàtica transmesa i amb l'objectiu d'aconseguir les millores necessàries per al bon funcionament del Cedre, el ministre de Salut té clar quin camí ha de seguir. "Se m'acudeixen algunes solucions; recordo quan era director assistencial i vaig tenir la crisi d'Urgències, i la vam solucionar creant un grup de treball. Crec que pel Cedre proposaré fer el mateix. Després que el model ACP estigui instaurat, farem una enquesta que serveixi per copsar el clima laboral i per monitoritzar sobre l'opinió de la transformació del Cedre".

La confiança amb el nou sistema de gestió és màxima, per part del Govern. En aquest sentit, Martínez Benazet ha explicat que "utilitzarem tots els mitjans que siguin possibles perquè aquest projecte sigui un èxit i perquè no es visqui, en cap moment, com una retallada, ja que és tot el contrari, comporta més mitjans i volem que tothom estigui il·lusionat". En aquest mateix sentit s'ha mostrat el Col·legi d'Infermeria que, segons ha explicat Martínez, "ens han indicat que seria el model adequat per estendre a tot el país".

Una reunió molt enriquidora

A la tarda, un cop ha comparegut a la comissió legislativa de Sanitat, el titular de Salut ha analitzat la reunió amb el personal laboral del Cedre. Ho ha fet dient que "ha estat una reunió molt enriquidora, perquè penso que el que s'ha de fer quan tens un problema és tocar de peus a terra i escoltar i sentir les sensibilitats". En aquest sentit, el responsable de la cartera de Salut ha afegit que "al Cedre hi ha personal d'una qualitat extraordinària que s'han dedicat a atendre a les persones durant molts anys, que tenen molt d'interès en el canvi de model a ACP però potser s'han trobat una situació on no se'ls ha escoltat prou i per aquest motiu s'han generat unes dificultats entre ells". El mateix ministre ha analitzat la problemàtica exposada pels treballadors del Cedre com "un problema de comunicació".

Per solucionar el conflicte, Martínez Benazet creu que "cal crear un grup de treball amb participació dels professionals del Cedre, dels diversos nivells de professionals del SAAS, de la direcció per veure quins són els problemes, com es pot adaptar el model i com s'ha de treballar per donar resposta al neguit que pot haver-hi per una part dels treballadors". En aquest mateix sentit, el cap de la cartera de Salut ha afegit que "alhora cal poder il·lusionar per anar cap a aquest model ACP". Martínez Benazet ha finalitzat dient que "entre tots trobarem l'encaix perquè això funcioni i pugui anar endavant perquè he marxat sorprès positivament perquè he vist que tenim les eines per revertir aquesta situació". El ministre de Salut ha volgut agrair la presència del cap de Govern, Xavier Espot, durant la visita al Cedre: "És molt d'agrair que m'hagi acompanyat, ja que s'implica en qualsevol problema que tingui la nostra societat. Ell ha tingut la mateixa sensibilitat que jo".

stats