Societat 11/01/2021

El Govern s'espolsa la responsabilitat pel retard en l'arribada de les vacunes

Benazet ho atribueix a “traves administratives internes” de l'executiu espanyol i la farmacèutica Pfizer

ARA Andorra
2 min
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa / AS

Andorra la Vella“La vacuna Pfizer ve d'un acord formal amb el govern d'Espanya i de França perquè les vacunes destinades a diversos països d'Europa, arran d'un conveni signat al novembre, arribin a Andorra. És un acord formal i explícit. Segueix sent formal però ha succeït que tot i haver signat personalment alguns documents provinents de Pfizer, per aspectes aliens a nosaltres, que depenem de l'acord amb la UE, i per traves administratives internes del govern d'Espanya i de Pfizer, aquesta primera remesa de vacunes, que estan a Madrid, puguin sortir aviat”, ha explicat aquest dilluns el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el retard en l'arribada de la primera remesa de vacunes fabricades per la farmacèutica Pfizer.

“No depèn de nosaltres, que signem tots els documents administratius i jurídics que se'ns requereixen”, ha insistit Benazet, abans de fer una crida a la tranquilitat: “No hem de patir perquè tindrem vacunes”.

El dirigent espera que “puguin arribar en els propers dies”. Benazet també ha recordat que Andorra forma part del grup Covax, “que ens van notificar l'arribada de dosis suficients per vacunar 26.000 persones al país, i que aquestes arribarien durant el primer trimestre del 2020”. El Govern ja ha avançat "una quantitat econòmica important" i està prevista una reunió entre ambdós interlocutors el pròxim dia 18 de gener, on "se'ns donaran més detalls". En aquest sentit, cal destacar que Covax proporcionarà la vacuna d'AstraZeneca, i gràcies als acords amb França també n'arribaran de Moderna.

Pel que fa a l'adhesió dels professionals de la salut a la vacunació, el ministre s'ha felicitat perquè després de les formacions impulsades entre els sanitaris al llarg de la setmana passada, més d'un 80% del personal dels centres sociosanitaris ja s'ha inscrit per rebre la seva dosi. En aquest sentit, aquest dimecres el doctor Trilla farà una xerrada formativa als professionals "per esvair qualsevol dubte respecte de la vacunació i els possibles efectes adversos". En setmanes posteriors també s'esvairan els dubtes de la població general.

La primera fase de vacunació dissenyada per l'executiu andorrà preveu administrar el remei per a la Covid-19 als residents als centres geriàtrics i al personal sanitari i sociosanitari.

stats