Societat 27/10/2019

El Govern estableix un full de ruta amb els ramaders per diversificar el sector i donar-li continuïtat

La 41a edició de la Fira concurs de bestiar aplega una trentena d'explotacions i més de 200 caps de bestiar

M. P.
2 min
La 41a edició de la Fira concurs de bestiar celebrada aquest diumenge. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaLa Fira concurs de bestiar ha arribat aquest diumenge a la 41a edició. Durant el seu parlament, tot just abans de l'entrega de premis als ramaders i agricultors per la seva tasca en les diferents explotacions del país, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha fet extensiva als assistents l'aposta dels experts internacionals per "promoure un consum de carn més saludable i de major qualitat", ja que d'aquesta manera es pot garantir la "continuïtat" del sector. Calvó ha fet públiques les visites que al llarg de l'estiu ha anat duent a terme per les diferents explotacions bovines del Principat, i ha confirmat que s'està treballant en "un full de ruta per poder diversificar el sector i donar-li continuïtat".

La titular de Medi Ambient ha posat en relleu que, en les diferents visites, els ramaders "ens han fet propostes molt concretes", al voltant d'una vintena, "que ara mirarem de treballar amb forma d'un projecte de llei que pugui recollir tots aquests suggeriments que ens han fet" i, d'aquesta manera, "donar les eines necessàries perquè el sector continuï pervivint com fins ara". Tot i que no ha donat massa detalls, la ministra ha anunciat que es preveuen mesures encarades a la simplificació administrativa, també amb la urbanística i amb la remodelació dels ajuts adreçats als ramaders.

El director d'Agricultura, Josep Maria Casals, ha indicat per la seva banda que totes les propostes "són importants" i que aborden aspectes molt diversos, entre els quals també s'inclouen assumptes "lligats a la producció local". Casals ha ressaltat que s'ha de fer valdre la producció que es fa a Andorra, "què és de molta qualitat" i està en un "entorn molt sanejat" i, així, també es pot donar resposta "a la demanda del consumidor andorrà", que cerca un producte de proximitat i d'alta qualitat.

D'altra banda, Calvó també ha informat de la posada en marxa d'una campanya de comunicació, que es presentarà més endavant, i que anirà lligada a la reducció del consum de carn però amb major qualitat. S'ha contractat a un carnisser per "posar molt més en valor els talls de carn" i així, "els restaurants ara saben que poden demanar el tipus de producte que millor els hi va i Ramaders d'Andorra els hi oferirà". També s'ha adquirit un vehicle amb una nova retolació per tal de renovar la imatge i fer-la "més moderna i atractiva".

En l'esdeveniment, que ha coincidit amb el 20è aniversari de Ramaders d'Andorra, hi han participat una trentena d'explotacions i s'ha comptat amb totes les espècies de la cabana ramadera (equins, bovins, ovins i caprins), assolit així la presència de més de 200 caps de bestiar. Una participació que, segons Casals, "està en la mitjana dels darrers anys".

stats