Societat 26/09/2019

El Govern estudiarà portar transfronterers francesos al Pas

Gallardo manté el compromís amb els comerciants per seguir treballant en el Pla estratègic de comerç iniciat la darrera legislatura

M. P.
3 min
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la reunió mantinguda aquest dijous amb els comerciants del Pas de la Casa. / M. P. (ANA)

EncampL'arribada d'empleats qualificats ha estat el tema més destacat en què s'ha centrat la reunió que aquest dijous ha mantingut el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, amb alguns dels veïns i comerciants del Pas de la Casa. Gallardo ha confirmat que un dels objectius fonamentals de la trobada ha estat "proposar accions adreçades a donar resposta a les demandes laborals de les empreses" i, per aquest motiu, "pel que fa al departament del Servei d'Ocupació, hem explicat la proposta de realitzar dues xerrades conjuntes per donar a conèixer l'oferta laboral" que hi ha a la població encampadana de cara a la temporada d'hivern, i els incentius que ofereix aquest servei. El ministre ha confirmat que les reclamacions dels comerciants van més enllà d'apropar treballadors "en temporades de molta necessitat", ja que el que s'espera és "que la gent pensi en el Pas com un lloc per a treballar-hi durant tot l'any".

El titular d'Economia també ha informat que aquest dimecres va tenir lloc una reunió a la Tor de Querol entre els comerciants i representants del Servei d'Ocupació, francesos i andorrans, per tractar aquesta manca de personal qualificat. Per tant, "la voluntat hi és" i Gallardo s'ha compromès a estudiar com cobrir l'oferta laboral "amb treballadors fronterers del costat francès". A més, s'ha mostrat obert a modificar "algun tipus de criteri pel que fa a les quotes", si es cregués necessari, i ha assenyalat que el 17 d'octubre està prevista una altra reunió, a Acs-dels-Termes, amb els mateixos interlocutors. A banda, i de cara al 2020, s'estudia la possibilitat d'organitzar una trobada on intervinguin també algunes empreses del sud de França i seguir promocionant l'atracció que pot tenir per a ells el Pas.

El president de la Iniciativa Publicitària (Inpub), Jean Jacques Carrié, ha declarat que es mostren satisfets amb aquesta cerca de personal francès, tot i que la prioritat "és buscar a l'atur d'Andorra" i, si el resultat és negatiu, "mirarem cap a França". En la mateixa línia han anat les paraules d'un dels comerciants assistents a la reunió, Òscar Ramon, que ha dit que aquests treballadors "parlen francès i la nostra clientela és francesa". A més, ha advocat perquè la localitat encampadana "sigui un atractiu per viure i que la gent es pugui arrelar".

Més reclamacions al Govern

Una altra de les demandes dels comerciants ha girat al voltant dels elevats preus dels lloguers pel que fa als habitatges i els locals comercials, un fet que impedeix encara més que "la gent de la resta d'Andorra vingui per a quedar-se", ha assenyalat Ramon. Així, tot i que Gallardo no ha anunciat accions concretes en aquest sentit, "les decisions es prendran d'acord amb allò que ens plantegin i ens proposin" en les pròximes reunions i, a partir d'aquí, "el Govern haurà de veure les decisions que pot impulsar".

D'aquesta manera, el ministre liberal ha destacat que aquest element es té en compte a l'hora de reprendre el Pla estratègic de comerç que l'executiu va impulsar la darrera legislatura i, a partir d'ara, es recolliran les impressions dels comerciants i les accions ja iniciades que poden tenir continuïtat gràcies a un treball conjunt entre els interessats.

A l'espera del funcionament del bus

Una de les prioritats dels veïns és recuperar els horaris de les línies de bus, tot i que tenen l'esperança que amb l'entrada en funcionament de la nova freqüentació a partir d'aquest dilluns la situació pugui millorar. "Hi ha hagut un compromís de què tot funcionarà com abans i també hi ha hagut un altre, a mitjà termini, de què els preus seran més reduïts", han comentat els comerciants.

En aquest sentit, Gallardo ha posat en relleu que aquesta modificació suposa "un canvi substancial" i que, des de l'executiu, "estem molt atents i no tanquem la porta al fet que de cara a l'hivern s'hagi de reforçar".

stats