Societat 07/03/2018

El Govern manté les propostes per fer front als problemes d'habitatge malgrat el refús inicial dels cònsols

Ambdues parts es reuniran aquest proper divendres per posar les possibles solucions sobre la taula i analitzar-les per descartar-les o tirar-les endavant

Ana
2 min
El ministre portaveu, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaL'executiu manté totes i cadascuna de les propostes que el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar durant la sessió del Consell General del dijous passat, que van encaminades a solucionar la problemàtica de l'habitatge i el lloguer. Així ho ha apuntat el ministre portaveu, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, on també ha recordat que la trobada d'aquest dimarts entre els cònsols i el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre Espot només va ser una trobada “genèrica i enunciativa per començar a treballar”.

Malgrat això, els cònsols ja van mostrar el seu rebuig a dues de les propostes que ha apuntat el ministre Espot: la rebaixa de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) en la compra-venda d'habitatge i la reducció de la cessió obligatòria en promocions per al lloguer. En referència a aquests refús per part de les administracions locals, Cinca ha indicat que el Govern manté totes les propostes sobre la taula i que serà a partir de la reunió entre totes les parts implicades, prevista per aquest proper divendres, quan es valorarà quines “s'han de descartar per ser inviables i quines pagarà la pena tirar-les endavant per aportar solucions a una problemàtica real i ben palesa”, ha dit.

Per la seva banda, els comuns van apuntar que una possible solució podria venir per la regulació dels pisos turístics il·legals. Una proposta que Cinca ha recollit i ha apuntat que la problemàtica i les dificultats per trobar habitatge de lloguer de llarga durada s'ha d'abordar des d'un “gran ventall de mesures de molts àmbits diferents, i els apartaments turístics n'és un”. El ministre portaveu també ha anunciat que el ministeri de Turisme està enllestint els reglaments relacionats amb la Llei general de l’allotjament turístic, aprovada el mes de juliol. Aquests reglaments acabaran d'acotar les condicions per poder explotar un habitatge com a apartament turístic. “S'enviarà el reglament als comuns i les associacions professionals i tindran un termini de quinze dies per avaluar-lo”, ha explicat Cinca, que ha dit que la intenció és aprovar els reglaments abans que finalitzi el mes de març, perquè puguin ser “una eina més per pal·liar les dificultats d'habitatge de lloguer”.

stats