Societat 28/08/2019

El Govern prorrogarà la prohibició d’apujar el preu dels lloguers per sobre de l’IPC

Una ullada a les webs especialitzades demostren la dimensió del problema

Ara Andorra
2 min
Vista aèria d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl Govern considera "bona, immediata i efectista" la mesura de limitar a l'IPC els possibles augments en els preus dels lloguers dels habitatges, de manera que la prorrogarà, segons va manifestar aquest dimarts el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

El ministre considera que, per solucionar el problema de l'habitatge, l'executiu no es pot limitar a aquesta actuació, però sí que "és una acció que ajuda a curt termini". A més, va exposar que no es pot esperar només a què l'oferta i la demanda s'acabin regulant i que cal donar una resposta a la problemàtica del preu dels lloguers, aplicant mesures que ajudin a reduir l'impacte del lloguer en el pressupost familiar.

També va afegir que per poder prendre decisions cal tenir informació, ja que "si no, no es pot saber si la decisió és la correcta, si tindrà l'impacte que es busca o si és realment la necessària". Així, esperen disposar en els "pròxims mesos" d'un estudi que determini el preu del metre quadrat del lloguer, en el qual estan treballant l'Associació de Gestors i Agents Immobiliaris (AGIA) i el departament d'Estadística del Govern. Aquesta informació "necessària i d'interès per a tots", per tant, serà una eina que contribuirà a ajustar les polítiques sobre habitatge.

Habitatges de lloguer dignes i preus baixos: missió impossible

Consultant diverses pàgines web en què s'ofereixen habitatges de lloguer, la situació continua en la mateixa línia. En una d'elles, filtrant com a preu màxim 600 euros, hi apareixen 23 resultats dels quals tretze corresponen a estudis i els deu restants són pisos. D'aquests, tan sols hi ha dos que tenen dues habitacions, mentre que la resta estan pensats perquè hi faci vida una sola persona, ja que la superfície supera per poc els 50m2.

A més a més, la ubicació de l'habitatge tampoc és la més òptima, ja que una gran part se situen a la població encampadana del Pas de la Casa i la resta s'ubiquen entre Soldeu-El Tarter-Incles. A banda, també cal tenir en compte les condicions de cada pis, ja que els que es troben més ben ubicats i en les parròquies centrals (que són una minoria) no presenten un aspecte ben condicionat.

En una altra web especialitzada andorrana, una vegada feta la mateixa recerca s'obté un resultat total de 29 habitatges, dels quals només catorze tenen o superen els 50m2, però sense arribar als 60. Així, només hi ha un que compta amb 70m2 tot i que continua havent-hi el mateix problema, només hi consta una habitació. Així doncs, qualsevol persona pot fer aquesta recerca senzilla i adonar-se'n que la situació a Andorra pel que fa als lloguers, per tant, no canvia. Serà correcta la mesura de continuar congelant els lloguers de cara a l'any vinent?

stats