Societat 17/10/2018

El Govern reparteix 67.500 euros en diferents projectes de cooperació internacional

El projecte Aptitude, per a la prevenció transpirinenca de la dependència en les persones grans, s'inaugura aquest divendres

Ana
3 min
L'equip de Daktari agafant mostres d'una vaca a Mgahinga. / M. C. (ANA)

Andorra la VellaEl Consell de Ministres, a proposta de la titular d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha aprovat aquest dimecres quatre contribucions voluntàries per a projectes de cooperació internacional i una subvenció per a un projecte de cooperació al desenvolupament per a una entitat andorrana.

Els organismes beneficiaris de les contribucions voluntàries són els següents: el projecte 'Electrificació solar de l'ajuntament d'Ouahigouya (Burkina Faso)' de l'Organització Internacional de la Francofonia (OIF), amb l'objectiu de millorar l'accés de la població a serveis energètics fiables i moderns a un preu assequible, rep 20.000 euros; el Mecanisme internacional, imparcial i independent per ajudar en la investigació i el processament dels responsables dels delictes més greus, en virtut del dret internacional, comesos a Síria des de març 2011, a favor de l'Oficina de l'Alt Comissionat per als Drets Humans, obté 10.000 euros; també es destinaran 15.000 euros a favor de les activitats del Comitè Internacional de la Creu Roja a la crida especial 'Discapacitat i acció contra les mines', una ajuda que es concretarà en les accions a favor de l'accés als serveis de rehabilitació física de totes les persones amb discapacitat, especialment aquelles que han estat víctimes d'un conflicte, violència o alguna arma de dispersió o de guerra, i també es preveu una altra contribució voluntària de 15.000 euros a favor del Comitè Internacional de la Creu Roja destinat a Colòmbia, amb l'objectiu de protegir i assistir les víctimes del conflicte armat i assegurar el compliment del dret internacional humanitari.

A més a més, s'ha aprovat la subvenció, per un import de 7.500 euros, a favor de l'entitat cívica andorrana Daktari, per al projecte d'Intensificació de les activitats veterinàries al bestiar i animals de companyia de les poblacions limítrofes als Parcs Nacionals de M'Gahinga Gorilla i Queen Elizabeth d'Uganda. Aquest projecte dona continuïtat al treball d'aquesta entitat de lluita contra la ràbia amb una campanya massiva de vacunació de gossos amb l'objectiu d'arribar a erradicar la ràbia en aquella zona per al 2030. De la mateixa manera continua la lluita contra la brucel·losi dels petits remugants, i les desparasitacions massives del bestiar i les activitats veterinàries sobre els animals de companyia (gossos i gats). Part d'aquest projecte també consisteix en la intensificació de la formació i sensibilització dels ramaders ugandesos i la formació d'estudiants de veterinària ugandesos.

Projecte Aptitude

D'altra banda, el ministre de Salut, Carles Álvarez, inaugurarà aquest divendres la reunió de llançament de l'equip operatiu del projecte Aptitude (Actuar per a la prevenció transpirinenca de la dependència en les persones grans) en el qual Andorra participa conjuntament amb França (Occitània) i Espanya (Catalunya i Navarra). A l'acte, on es preveu la participació de 60 professionals del país de diferents àmbits relacionats amb la gent gran, servirà per desplegar el contingut del projecte a Andorra i per determinar el funcionament de l'equip operatiu. El Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) és el soci del projecte per part d'Andorra i compta amb la col·laboració del Govern.

Aptitude s'emmarca dins dels programes de cooperació finançats per la Unió Europea del projecte Poctefa 2014-2020 (Programa operatiu de cooperació transfronterera Espanya-França-Andorra) i té com a objectiu implementar, a la zona transfronterera dels Pirineus, mesures de prevenció de la discapacitat en les persones grans, a través de la creació d'una xarxa d'experts que promogui l'assistència, la formació, la recerca i la innovació per tal de prevenir la pèrdua d'autonomia de les persones majors de 65 anys.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha remarcat que es tracta d'un projecte d'alt valor afegit per Andorra, no només per a la incidència en la millora de la qualitat de vida de la gent gran, sinó també per l'oportunitat de col·laborar i intercanviar experiències en aquest àmbit amb centres de referència europeus a través dels programes de cooperació transfronterera.

Durant la jornada de treball de divendres, la Dra. María Soto, geriatra del Centre Hospitalari Universitari de Tolosa, parlarà sobre els criteris i paràmetres de l'envelliment saludable segons l'OMS, i la Dra. Eva Heras, coordinadora de la cronicitat del SAAS, presentarà el projecte als assistents, metges, infermers, nutricionistes, cuidadors, representants de la facultat d'infermeria de la Universitat d'Andorra, treballadors de l'àrea social dels comuns i de Govern, entre d'altres, i explicarà com s'implementarà a Andorra la identificació de la fragilitat i la prevenció de la dependència

stats