Societat 10/07/2019

El Govern, "sorprès" amb la proposta del PS contra la crisi de l'habitatge

L'AGIA descarta que la solució socialdemòcrata rebaixi el preu dels lloguers

M. F. / T. N.
3 min
El ministre portaveu del Govern, a la seva compereixença després del consell de ministres. / C. A.

Andorra la VellaEl ministre portaveu, Eric Jover, s'ha mostrat “sorprès” per la manera en què el PS ha tramitat la proposició de llei de modificació del Fons de reserva de la CASS perquè pugui invertir en habitatges i això contribueixi a pal·liar la manca d'oferta actual. Malgrat això, Jover ha incidit en el fet que faran una “anàlisi de manera constructiva i si té els elements mínims per recolzar-la”, des de la majoria se li donarà suport.

D’aquesta manera, i com a “reflexió prèvia” a la presentació d’aquest text, el portaveu del Govern ha manifestat la “sorpresa” per la manera com arriba la proposta, ja que, d’una banda, “no era un element que portés el Partit Socialdemòcrata al programa electoral” i fins i tot li consta, ha emfasitzat, “que no s’hi havien mostrat forçosament favorables”. Per altra part, ha lamentat que no hi ha hagi hagut un debat previ sobre aquesta llei, ni s’hagi portat a la Comissió nacional de l’habitatge, ni s’hagi parlat amb el Fons de reserva de jubilació de la CASS. Per tant, ha considerat que potser se’n vol fer una “utilització més política que no pas desenvolupar aquest projecte perquè arribi a bon port”.

Malgrat aquestes consideracions prèvies, Jover ha obert la porta a analitzar el projecte, ja que si bé “segurament no hi ha cap element que sigui la panacea” al problema de l’habitatge, sí que pot servir per ser una via de solució. “Pot ser positiva”, ha dit sobre la proposta, advertint, però, que el fons de jubilació té “unes funcions clares” que són garantir les pensions i, per tant, cal ser “curosos amb la utilització dels fons”. De totes maneres, també ha assenyalat el fet que les inversions immobiliàries poden tenir un rendiment favorable per a aquest fons.“Ho analitzarem des d’una visió constructiva” i si es pot tirar endavant, ha manifestat, el Govern li donarà suport.

Cal recordar, sobre aquesta proposta, que quan l’actual ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, era membre de l’associació de contractistes d’obra (Acoda) va proposar als partits polítics la possibilitat que la CASS fes inversions en habitatge públic, tal com va recollir Socialdemocràcia i Progrés en un comunicat que, durant la campanya electoral, va fer arribar als mitjans de comunicació. Quant a la proposta del PS, i tal com s’ha esmentat, Jover ha manifestat que no ho portaven al seu programa si bé apostaven per un fons publicoprivat per donar sortida al problema de l’habitatge, ha fet notar el ministre portaveu.

Els immobiliaris no ho veuen clar

La proposta d'invertir un 10% dels Fons de Reserva de Jubicació de la CASS en habitatge no afectaria en la regulació del preu de lloguer, per tant no faria abaixar-ne el cost. Sí que ho faria en canvi l'increment de l'oferta a partir de "la contribució de l'administració en oferir avantatges a l'inversor privat", tal com ha explicat en declaracions a l'ANA el president de l'AGIA, Jordi Galobardas. Uns ajuts que vindrien a través de reduccions d'impostos o mecanismes similars. Assenyalen que en aquests moments el model més rendible de lloguer és el dels pisos de luxe, fet insostenible per garantir un habitatge a tota la ciutadania. Aquesta, com la proposta del PS, serien solucions a llarg termini, de manera que "el mercat no canviarà fins que els pisos no s'introdueixin".

Amb tot, per poder crear aquests habitatges socials i saber la repercussió econòmica que tindran és necessari "conèixer la realitat". Per aquest motiu l'AGIA fa un any i mig que està duent a terme un estudi per conèixer els preus del mercat de lloguer. A la vegada, l'administració també hi treballa amb les dades aportades pels comuns de les set parròquies. "Sense saber el preu mitjà i la necessitat que existeix, parlar de xifres és absurd", ha declarat Galobardas.

La iniciativa del PS és similar a la que va plasmar Progressistes-SDP durant la campanya electoral de les passades eleccions generals. El partit, capitanejat per Josep Roig, volia construir una promoció d'habitatges socials als terrenys de la Borda de Sales, a Santa Coloma, una parcel·la adquirida pel Govern l'any 1990. Per fer-ho possible, proposaven recórrer als Fons de Reserva de la CASS, "que obtindria un rendiment positiu de la inversió, atès que el Govern posaria a disposició els terrenys sense contrapartida", tal com van plasmar al programa electoral.

D'altra banda, la inversió no arribaria a temps per resoldre els problemes de liquiditat de la CASS i, per tant, no seria la millor solució. Galobardas entén que "per part del consell d'administració hi hagi una certa reticència de fer inversions a llarg termini quan es necessiten a curt termini", tenint en compte que diversos informes han assenyalat que els fons de reserva de jubilació només duraran una dècada més. Amb tot, consideren idoni que "l'administració proposi mesures per proveir habitatges a preus interessants".

stats