Societat 29/12/2016

'La Grossa' de cap d'any cau, anticipadament, a l'Alt Urgell

La Generalitat oferta la licitació, per 47 milions d'euros, de les obres del túnel dels Tres Ponts

F.a.
2 min
Mapa del traçat del futur túnel dels Tres Ponts

Andorra la VellaDos dies abans que se celebri el sorteig de la loteria 'La Grossa' que gestiona el Govern català, els habitants de l'Alt Urgell ja poden dir que el primer premi ha caigut a la seva comarca. El Diari Oficial de la Generalitat publica aquest dijous l'oferta de licitació de les obres per construir el túnel de Tres Ponts, a la carretera C-14, per un valor estimat del contracte de 47 milions d'euros. "És, probablement, la inversió d'obra pública més grossa de la història de l'Alt Urgell", ha explicat a l'ARA.ad aquest mateix dijous l'alcalde de la Seu, Albert Batalla.

"Han calgut anys de feina per aconseguir aquesta inversió", ha explicat Batalla, qui ha recordat que ja va demanar la licitació de les obres del túnel dels Tres Ponts quan exercia de diputat de l'oposició al Parlament, en època del tripartit.

A mitjan de la dècada passada, amb José Montilla al capdavant del Govern, el grup convergent a la cambra legislativa catalana va demanar que, després de les obres dels túnels del Coll de Nargó fins a Oliana, "calia afrontar el tram que quedava pendent en termes de seguretat, que era el del túnel dels Tres Ponts".

"Però el tripartit va decidir que volia connectar les obres al túnel amb els projectes de les variants d'Oliana, Coll de Nargó i Organyà, i que els volia licitar de forma conjunta", ha explicat Batalla. Però per desavinences polítiques i oposició veïnal, el projecte de les variants, i de retruc el del túnel, van quedar aparcats. I gairebé descartats quan, amb el canvi de Govern, va arribar la crisi i la Generalitat va eixugar la inversió en obra pública.

"El criteri que teníem des de l'oposició l'hem anat reivindicant, i gràcies a la implicació de Josep Rull, de Santi Vila -darrers consellers d'Infraestructures- i de Ricard Font -secretari d'Infraestructures i urgellenc- hem pogut donar resposta a una petició del territori per garantir una seguretat en la mobilitat, perquè la C-14 és la columna vertebral de l'Alt Urgell", ha explicat Batalla.

L'anunci publicat al DOGC preveu l'execució de les obres del projecte constructiu de millora general, tant de condicionament com d'eixamplament i millora del traçat a la carretera C-14, entre Organyà i Montant de Tost. Els treballs tindran 36 mesos d'execució i un import de 47 milions d'euros. És la quantitat més gran que la Generalitat destina a obra pública els darrers anys. De fet, la xifra supera en 13 milions la quantitat que destinarà en premis 'La Grossa' de cap d'any.

Per fer-se una idea de la quantitat de licitació, els Pressupostos aprovats per la Generalitat per al 2017 preveuen una inversió de 41 milions per a totes les comarques de Ponent i de 16 milions per a les del Pirineu i l'Aran.

"Satisfacció" d'ERC, amb 'toc' a Compromís X la Seu

ERC la Seu s'ha mostrat "gratament satisfeta" amb l’anunci publicat al DOGC, i ha recordat que ja va avançar que es duria a terme la licitació de les obres, arran d'una moció presentada per Compromís X la Seu a mitjan de desembre, "després de treballar amb rigor i deixant de banda el populisme i la demagògia", diuen els republicans mitjançant un comunicat.

Tram de la C-14 que es millorarà
stats