Societat 12/09/2019

Els grups aproven l'ajornament del metge referent

Martínez Benazet defensa la necessitat de potenciar la informació i Gili crítica la forma de treballar de Demòcrates

Joan Ramon Baiges
2 min
El ministre de salut Joan Martínez Benazet, en el moment de la seva intervenció. / C. A.

Andorra la VellaEls grups parlamentaris han aprovat per assentiment la modificació de la llei que permet l'entrada en vigor de l'anomenat metge referent o de capçalera, ja que s'ha pogut constatar que falta informació tant per als pacients com per als mateixos professionals perquè funcioni amb els objectius que s'han plantejat.

De fet, es tracta només d'un ajornament de tres mesos i mig que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha qualificat d'"insignificant davant la importància cabdal de la llei", i ha agraït el suport de tots els grups de la cambra.

Només Rosa Gili, que ha parlat en nom del PS, ha lamentat que per segona vegada (la primera va ser amb el Codi de Procediment Civil) en aquesta legislatura s'hagi de fer canvis en una llei, fet que ha atribuït a la pressa injustificable de DA en el final de l'anterior legislatura quan va demanar allargar el període hàbil de sessions per "despatxar de forma urgent tretze lleis". Gili ha retret els múltiples errors que s'han detectat en aquestes dues lleis (Codi i metge referent) perquè "es van treballar de forma equivocada i amb errors molt visibles". També ha recordat els problemes que va comportar l'entrada en vigor de l'historial clínic compartit i ha demanat a l'executiu actual que acabi amb "aquestes males pràctiques nocives".

Sandra Codina (DA) ha defensat la proposta del Govern per donar "totes les garanties a afiliats i professionals i aconseguir una millor atenció a les persones i la seva salut". Codina ha defensat que es guanyi temps per a la ciutadania i perquè el sistema estigui preparat.

Per part de Liberals, Sílvia Ferrer també s'hi ha mostrat favorable per garantir la "sostenibilitat del sistema i també per implementar les noves tecnologies", mentre que Carles Naudi (Ciutadans Compromesos) ha assenyalat que no es pot "permetre que els afiliats se sentin afectats per l'entrada d'una llei sense haver rebut la informació necessària", i ha encoratjat al ministre a potenciar les vies per fer arribar aquesta informació.

Carine Montaner (terceravia) ha volgut fer una reflexió i ha demanat que un cop acabats els 100 dies de gràcia per al nou Govern "no hem de caure en les presses, que no són bones conselleres, i esperem que en la legislatura es treballi amb el ritme adequat".

La votació d'aquest dijous permetrà l'entrada en funcionament de la figura del metge referent el gener vinent. Actualment el model sanitari andorrà té un sistema de copagament diferenciat en funció de si els pacients segueixen una via integrada o una que no ho és. La integrada implica que els ciutadans hagin d'escollir el seu metge referent, que serà qui derivarà els pacients a l'especialista, com també suposa que hi hagi d'haver tota una formació professional sanitària a fi que el personal que treballa en aquest àmbit pugui fer el màxim de bé aquesta feina associada a les dues noves vies que s'ofereixen dins del recorregut de la sanitat.

El Govern admet que, tot i l'elevat percentatge de ciutadans que ja ha designat el seu metge referent, encara no s'ha arribat al 100%, i l'executiu considera que és necessari impulsar més formacions al col·lectiu mèdic.

stats