Societat 04/06/2019

La Guàrdia Civil multa turistes francesos per portar la bandera catalana a la matrícula

Agents de la frontera hispanoandorrana retenen una parella a la duana, es queden amb la documentació del vehicle i els sanciona

Ara Andorra
2 min
La duana espanyola. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl que en altres països passaria desapercebut, a Espanya es multa. Segons informa France Bleu, una parella de turistes francesos van visitar el Principat la setmana passada. En entrar per la frontera hispanoandorrana, ja que van decidir accedir a Andorra per la Seu d'Urgell, la Guàrdia Civil els va ordenar aturar el seu vehicle en veure una bandera catalana a la matrícula davantera. L'agent els va demanar explicacions sobre per què duien en el seu vehicle aquest símbol i els va emplaçar que el retiressin immediatament. A la matrícula, els turistes francesos havien afegit el número 66, que fa referència al codi del departament corresponent del vehicle, i tot just al damunt hi havia col·locada la bandera catalana sota el nom 'País català'. "No acceptava treure la bandera, però l'oficial de la Guàrdia Civil semblava tant furiós que vaig decidir arrencar-la", declara el conductor.

Tot i que la llibertat d'expressió és un dret de tot individu recollit en l'article 19è de la Declaració Universal dels Drets Humans, sembla que les autoritats espanyoles no el respecten, o almenys en aquest cas. Segons relaten els turistes, la policia els va tenir retinguts al voltant d'una hora a la frontera, es van quedar amb la documentació del vehicle i, a més a més, els van multar per falta de respecte a l'autoritat. Nombrosos ciutadans dels Pirineus Orientals reemplacen els logotips que hi ha a la franja dreta de la placa, un fet tolerat per les autoritats franceses perquè no afecta el número de registre, però en el cas de la Guàrdia Civil es creu que un cop s'ha fet una modificació, les matrícules ja no compleixen amb la regulació vigent. De fet, en els darrers anys diversos conductors francesos han estat controlats per la policia espanyola i han hagut de treure les calcomanies.

Aquest incident ha provocat que la dona del conductor, que també anava en el vehicle, hagi declarat que "en ple conflicte amb els independentistes, aquest fet és una prova més que Espanya no és un país de llibertat i democràtic". A més, considera que aquesta situació és "inacceptable" i que suposa "un atac cap a la meva identitat catalana". D'altra banda, també declara que la frontera d'Espanya amb Andorra ha estat l'únic lloc on se'ls ha posat algun tipus d'impediment per dur la bandera catalana a la matrícula, ja que "vam conduir cada dia per carreteres espanyoles, especialment pels voltants de Puigcerdà", on no es van trobar amb cap problema similar.

stats