Societat 08/11/2018

'Els ulls de la guerra' d'Antonio Pampliega remouen consciències

La conferència del corresponsal de guerra ha clos els actes commemoratius del desè aniversari de l'Agència de Notícies Andorrana

3 min
El periodista i corresponsal de guerra, Antonio Pampliega, durant la conferència d'aquest dijous. / M. P. (ANA)

La conferència impartida aquest dijous pel periodista i corresponsal de guerra, Antonio Pampliega, ha tingut un objectiu clar: remoure consciències. Amb el nom 'Els ulls de la guerra', Pampliega ha manifestat la voluntat "d'apropar indrets que semblen molt llunyans i que realment no ho són tant i que, al final, ens acaben afectant". La conferència ha tingut la voluntat de ser una "bufetada" de realitat ja que, com ha assegurat, "a mi m'agrada mostrar i fer les coses sense filtres. Tal com jo les veig així les explico perquè d'aquesta manera arriba molt més a la gent".

Durant la conferència el periodista ha mostrat imatges reals del seu treball en les zones de guerra. "La realitat i les guerres són dures i això és el que he volgut transmetre per tal que els assistents no surtin indiferents", ha dit, afegint que "he buscat que algú plori d'emoció ja que aquesta és la tasca dels periodistes". El conferenciant ha atorgat la responsabilitat de donar a conèixer aquestes situacions tant als mitjans de comunicació, que han de vetllar per mostrar al món el que passa, com a la classe política, que és qui té les eines per acabar amb aquestes situacions.

Quant al seu segrest a mans d'Al-Qaeda, Pampliega ha posat en relleu que "m'he adonat que un reportatge no val la meva vida però també m'he adonat que el periodista és indispensable en zones de guerra ja que, si nosaltres no hi som, aquestes zones són molt fosques i aleshores no se sap el que està passant". D'altra banda, ha afirmat que la seva tasca com a periodista no ha canviat, tot i que "no m'exposo tant com abans", ha dit. La idea que ha volgut transmetre és que quan algú comença a treballar en zones de guerra, pensa que el seu treball aconseguirà acabar amb la guerra i això "no funciona així". Per tant, ha destacat que esdeveniments com aquest intenten explicar a la gent que el món es canvia "amb gent petita duent a terme coses petites".

En relació als estudiants que volen seguir les seves passes, el periodista els hi ha volgut donar ànims. "El millor consell que puc donar és que ho facin per la gent i perquè vulguin transmetre alguna cosa ja que això és una carrera de fons", ha assegurat, ja que els periodistes no cobriran la seva primera guerra i "es convertiran en Antonio Pampliega", tot i fent referència als seus deus anys de trajectòria. Per últim, ha volgut destacar que les persones que estiguin disposades a dur a terme aquesta feina, "han de ser conscients que han de donar la vida per aquesta feina perquè en alguna ocasió és possible que t'ho exigeixi".

En l'actualitat, Pampliega es troba treballant en un nou projecte televisiu per a Cuatro. A partir del proper mes de gener, s'emetran set programes sobre periodisme internacional en diferents zones i serà la primera vegada que el corresponsal de guerra treballi a la televisió.

En acabar aquest acte, tots els assistents han rebut un exemplar del llibre commemoratiu editat amb motiu de l'aniversari de l'ANA, sota el nom 'ANA 10 anys'.

Aquesta conferència ha posat punt i final als actes commemoratius del desè aniversari de l'Agència de Notícies Andorrana (ANA). Durant la jornada d'aquest dijous, Andorra ha acollit la trobada de l'Aliança Europea d'Agències de Notícies (EANA) que, després de l'esmorzar amb representants de la Cambra de Comerç d'aquest matí, han visitat diferents indrets d'interès històric i patrimonial com la Casa de la Vall, l'actual seu del Consell General, el Roc del Quer o l'ermita de Sant Joan de Caselles. Ja a la tarda i abans de la conferència, els representants de l'EANA han estat rebuts pel cap de Govern, Toni Martí, i pel síndic general, Vicenç Mateu.

stats