Societat 20/11/2019

La guia d'espais protegits vol ser una eina per a turistes i gent del país

L'objectiu és unificar la informació i treballar de manera coordinada

Carles Alonso
2 min
Moment de la presentació de la guia dels espais protegits d'Andorra. / C. A. (ANA)

Andorra la VellaEls consellers d'Agricultura dels comuns d'Ordino i de la Massana, Marc Pons i Sergi Gueimonde, i la cònsol major d'Escaldes Engordany, Trini Marín, han presentat aquest dimecres al matí la 'Guia dels espai protegits d'Andorra'. Amb l'objectiu d'unificar i treballar de manera coordinada, els tres espais naturals protegits (la vall del Madriu-Perafita-Claror i els parcs naturals de Sorteny i del Comapedrosa) han publicat aquesta guia que només s'editarà en format en línia, segon indica Pons, "per així evitar el paper". Aquesta guia "s'ha confeccionat per ser una de les accions conjuntes que havíem de fer els tres espais naturals, segons el document signat el 2014", ha indicat Marín. Al seu torn, el conseller d'Agricultura del comú de la Massana ha volgut deixar clar que "aquesta guia és tant per a turistes com per a gent del país".

La publicació digital, que actualment ja es pot trobar a la web de la vall del Madriu-Perafita-Claror, aviat es podrà consultar en les webs del parc natural de la vall de Sorteny i a la del parc natural del Comapedrosa. El seu contingut està dividit en tres blocs, que coincideix amb els tres espais naturals classificats. A cada un d'ells es podran trobar itineraris diferents dels habituals, tipologia de vegetació, i una menció especial al refugi guardat respectiu del que cada parc natural disposa. La guia és imprimible fàcilment des de qualsevol ordinador.

Reglament d'accés de la vall del Madriu-Perafita-Claror

La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha explicat la situació actual en la qual es troba el reglament d'accés a la vall del Madriu-Perafita-Claror, després dels fets ocorreguts l'estiu passat en què un motorista es va 'colar' fent derrapades al terreny. Marín ha explicat que "ara mateix el reglament ja està redactat i s'ha entregat als cortalans i a les associacions que pertanyen a la vall del Madriu perquè puguin fer modificacions i dir-hi la seva". Un cop el reglament tingui el text definitiu, segons Marín, "els quatre comuns l'hauran de presentar als plens respectius perquè es pugui aprovar". En un principi, Marín té pensat efectuar un darrer ple de legislatura la primera setmana de desembre, un fet que segons la mateixa cònsol major d'Escaldes-Engordany han "pactat amb tots els comuns per fer-ho igual". Si els quatre comuns, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp i Sant Julià de Lòria, poden portar a terme els seus respectius plens abans de les eleccions, es podrà aprovar el reglament, si no poden, es farà a principis del 2020.

stats