Societat 19/12/2018

La història clínica estarà totalment en funcionament en dos anys

Els professionals que en facin un ús indegut podran ser sancionats amb multes de fins a 100.000 euros

M. F. / T. N.
3 min
El secretari d’Estat de Salut, Joan León, i la metgessa del ministeri de Salut, Odile Sarroca, expliquen el reglament de la història clínica compartida. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaLa història clínica compartida estarà totalment implementada en un termini de dos anys. D’aquesta manera, en sis mesos tots els metges que tinguin conveni amb la CASS i els del SAAS ja treballaran amb aquests sistema que té per objectiu que els diferents professionals de la salut puguin compartir informació sobre els pacients, la qual cosa, tal com han explicat el secretari d’Estat de Salut, Joan León, i la metgessa del ministeri de Salut, Odile Sarroca, suposarà una millora de la qualitat de l’atenció.

D’aquesta manera, els primers en fer servir aquest sistema per a la compartició de dades seran els metges que tinguin conveni amb la CASS i els del SAAS, tal com s’ha esmentat, per després fer extensiu el sistema als laboratoris i centres de diagnòstic per la imatge i, posteriorment, a la resta de professionals de la salut. Aquesta implantació arriba després de la prova pilot que s’ha fet a la primària i arran de la qual s’han fet algunes millores, tal com ha comentat Sarroca, afegint que “canviar de sistema no és fàcil” ja que hi ha un seguit de dificultats que cal superar. Malgrat tot, ha conclòs que “està funcionant” correctament i que “globalment” els professionals comparteixen la necessitat de comptar amb aquesta eina.

I és que, a més dels beneficis per a l'usuari consistents en una major qualitat assistencial, més seguretat, agilitat i comoditat, també hi ha avantatges per als professionals, que León i Sarroca han esmentat: una visió completa del que té el malalt, una millor comunicació amb la resta de professionals que l'atenen, i tenir a l'abast tota la informació, la qual cosa facilita la presa de decisions. Per a la CASS han assenyalat que aporta una millor eficiència en la gestió dels recursos i per als proveïdors de serveis, una millora qualitativa.

D’aquesta manera, el reglament aprovat aquest dimecres fixa l’ús compartit de la informació entre els diferents professionals de tal manera que les diferents persones que atenen un pacient puguin saber quin és el seu diagnòstic, el tractament que segueix i la seva evolució. Un dels aspectes que s’han volgut prioritzar a l’hora de tirar endavant aquesta eina és la seguretat de la informació que s’hi conté, així com la traçabilitat i la confidencialitat. D’aquesta manera, es regula quins són els drets dels usuaris, entre els quals obtenir una còpia de la informació i també que les dades puguin ser rectificades, suprimides o que no siguin tractades. També s’estipula que l’accés a aquesta història clínica compartida es podrà fer per part de tots els professionals de la salut, tot i que no tothom podrà tenir al seu abast la mateixa informació. Per aquest motiu s’estipula que hi ha d’haver una motivació perquè els professionals accedeixin a la informació i en aquest sentit, s’ha recordat que la consulta indeguda de les dades o la vulneració dels drets dels usuaris poden suposar una multa d’entre 50.000 i 100.000 euros.

El reglament també preveu la creació de la comissió nacional de la història clínica compartida que vetllarà per la implantació i el funcionament de la història clínica, pel correcte exercici dels drets dels usuaris, per la protecció de les dades, la seguretat, la traçabilitat i la confidencialitat i també s’encarregarà de donar les instruccions referents a la custòdia, la conservació i la destrucció dels historials.

D'altra banda, s'ha donat llum verda a la signatura d’un acord de col·laboració biennal del ministeri de Salut amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta col·laboració estratègica entre Andorra i l’oficina regional de l’OMS per Europa es focalitzarà en el reforçament del sistema sanitari i en polítiques basades en l’evidència, en el context de la iniciativa dels petits països, realitzant-se una avaluació completa i detallada del sistema d’informació sanitària d’Andorra.

stats