Societat 23/03/2021

L'horari d'estiu guanya per golejada

La majoria d'andorrans s'estima més eliminar el canvi d'hora i deixar enrere el règim d'hivern

Ara Andorra
1 min
Comparativa de l'experiència del canvi d'horari a l'hivern i a l'estiu. / CRES

Sant Julià de LòriaEl tercer Observatori del 2020 que ha presentat aquest dijous el Centre de Recerca Sociològica (CRES) ha preguntat als ciutadans d'Andorra sobre les seves preferències pel que fa als dos canvis d'horari anuals. Així doncs, si es pogués escollir, el 20,3% dels enquestats mantindria el format actual de canvi d'hora, el 56,3% deixaria l'horari d'estiu permanentment i el 8,2% establiria el d'hivern. Segons una altra enquesta realitzada pel Parlament Europeu, el percentatge d'andorrans que s'estimaria més deixar permanentment l'horari d'estiu encara és més elevat: el 80%, mentre que al conjunt de la Unió Europea (UE) és del 56%, del 51% a França, del 58% a Espanya i del 79% a Portugal.

En relació amb el canvi d'hora anual, també s'ha preguntat a la ciutadania com és la seva experiència a l'estiu i l'hivern. En aquest sentit, un 40,5% valora positivament el canvi d'hora d'estiu, només un 17,2% ho valora negatiu o molt negatiu, i un 41,8% no ho valora ni positiu ni negatiu. Per contra, només el 9,2% de la ciutadania veu positiu el canvi d'hora d'hivern, un 48,1% no el veu ni positiu ni negatiu, mentre que el 42,5% restant el considera negatiu.

Preferències en relació als canvis d'horaris anuals. / CRES

Cal recordar que el Parlament Europeu va decidir acabar amb aquests canvis d'horari, a partir dels resultats d’una enquesta segons la qual el 80% dels europeus es mostrava a favor de l’eliminació i preferia la instauració permanent de l’horari d’estiu. Els països membres de la UE van quedar emplaçats a decidir definitivament quin horari triar l’any 2021, moment assenyalat, en principi, per aplicar la nova normativa.

Informe del 3r Observatori 2020 del CRES
stats