Societat 11/02/2020

L’hospital modernitza quatre quiròfans

Les obres de remodelació, finalitzades al desembre, han tingut un cost de 300.000 euros

M. P.
2 min
El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, durant la visita a les noves instal·lacions quirúrgiques de l'hospital. / M. P. (ANA)

Escaldes-EngordanyL'hospital Nostra Senyora de Meritxell va donar per finalitzades el mes de desembre passat les obres de reforma de quatre blocs quirúrgics per tal de donar compliment a les normatives internacionals. És per aquest motiu que el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, en substitució del titular de Salut per una indisposició, i acompanyat per la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, ha visitat aquest dimarts les instal·lacions i ha posat en relleu que aquestes tasques de remodelació i millora han suposat un cost de 300.000 euros. Torres ha manifestat que aquestes obres "demostren la clara voluntat del Govern per seguir millorant les instal·lacions de l'hospital", i ha recordat que, a finals del 2019, també es va adjudicar la reforma del bloc de cirurgia major ambulatòria; una inversió que supera el milió d'euros i que començarà a posar-se en marxa després del període hivernal.

Les tasques als quiròfans s'han centrat en la creació de dos circuits independents adreçats al trànsit de persones i material. El "circuit net", tal com l'ha anomenat el coordinador clínic del bloc quirúrgic i obstètric, el doctor Òscar Giménez, s'empra per a la circulació de pacients, personal mèdic i material net i estèril, mentre que el "circuit brut" és per on "surt el material de rebuig de cada quiròfan després de la jornada laboral". Amb aquest mecanisme "s'evita l'encreuament dels dos circuits" i és una bona fórmula per disminuir la contaminació i evitar infeccions. Giménez també ha assenyalat que en aquests quiròfans s'intervenen entre 4 i 6 persones al dia al torn de matí, mentre que durant la tarda s'opera entre 3 i 4 pacients més. Segons l'especialista, aquestes xifres són correctes si es té en compte la dimensió del país i l'ocupació que registra l'hospital mensualment.

La remodelació també ha comportat una modificació dels espais, ja que s'ha requerit un canvi en l'estructura física de determinats punts dels blocs quirúrgics i s'han hagut de canviar els materials de les parets i els terres dels diferents quiròfans per tal de fer més efectives les tasques de neteja. Tot i aquests canvis, la cap d'àrea dels Serveis Generals del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), Elena Clemente, ha indicat que encara faltaria aconseguir tenir una climatització individual per a cada quiròfan, ja que en l'actualitat només hi ha un que actua en tota l'àrea quirúrgica. A banda, aprofitant les obres, també s'ha passat tot el cablejat corresponent per tal d'instal·lar monitors a les sales i, d'aquesta manera, ajudar a professionals que estan operant en diferents indrets a la vegada a comunicar-se en temps real i intercanviar opinions.

El titular d'Ordenament Territorial ha recordat que, en total, hi ha previstes dues obres més al centre hospitalari que es duran a terme durant els quatre exercicis vinents.

Tanatori i sala de vetlles

Pel que fa a les obres del nou tanatori i la sala de vetlles, Torres ha anunciat que durant el pròxim mes de març hi haurà una visita conjunta a les instal·lacions, on participaran representants de l'executiu i també del comú d'Escaldes-Engordany. A més, ha indicat que, segons l'empresa constructora i l'equip redactor, "acabaríem –les obres– en els terminis previstos i sense cap sobrecost massa important". Es tracta, per tant, d'una obra "que estem satisfets i que era molt important".

stats