Societat 20/12/2018

Els hotelers no arriben al 50% d'ocupació pels efectes del 21D

Els transportistes anul·len els transports de mercaderies i ja no podran operar fins dijous de la setmana vinent

Clara Garnica
2 min
Turistes a la recepció d'un hotel

Andorra la VellaLa tendència d'ocupació hotelera durant els divendres de desembre patirà un retrocés aquest dia 21. "Els últims caps de setmana els divendres estaven funcionant molt bé", ha explicat el president de la Unió Hotelera d'Andorra, Carles Ramos, i se superaven percentatges del 60% d'ocupació. Però els actes reivindicatius pel 21D, que molt probablement afectaran les carreteres catalanes, també les properes a Andorra, estan comportant cancel·lacions de reserves i una demanda inferior a l'esperada. No s'arribarà al 50% d'ocupació, ha reconegut i lamentat Ramos. I això que és el divendres previ a les festes de Nadal.

De fet, hi ha turistes que han avançat la seva arribada a Andorra a aquest dijous. Però la majoria l'han postposat fins dissabte, dia en què ja es "recuperarà" l'afluència habitual per a aquestes èpoques de l'any, ha informat Ramos.

Les mobilitzacions i els talls a les carreteres són situacions "que han de passar i s'han de suportar", ha manifestat, resignat, Ramos.

Sis dies sense transport de mercaderies

La problemàtica també afecta de ple al sector dels transportistes. El portaveu de l'Associació de transportistes de mercaderies i carburants, Víctor Filloy, ha reconegut que està "pràcticament cancel·lat tot el servei de transport de mercaderies" de divendres, també perquè ho demanen els mateixos grups proveïdors catalans (els de Mercabarna o els del Port de Barcelona, per exemple), ja que no poden garantir la mercaderia per a les empreses andorranes.

Per pal·liar la situació, alguns dels serveis s'han avançat aquest dijous, i els que no, hauran d'esperar fins dijous de la setmana vinent, ha informat Filloy. Aquest dilluns és l'únic dia laborable abans de Sant Esteve, però es dona el cas que els despatxos de duanes de la frontera hispanoandorrana estan tancats.

Tot i ser sis dies sense transport, el portaveu de l'associació ha assegurat que no hi haurà problemes d'estoc al país.

Això sí, ha lamentat que siguin un col·lectiu que, "massa sovint", pateixi afectacions, sigui per les nevades, i darrerament per protestes a Catalunya i a França. "Ho respectem, no s'hi pot fer res", però "podrien reivindicar sense tallar carreteres" de manera que quedés respectada la lliure circulació de persones i de mercaderies, ha demanat.

A banda, hi ha la problemàtica de les vacances del sector de la construcció. Els treballadors ja no treballen aquest divendres, i bona part tenia previst marxar a passar el Nadal amb les seves famílies. Filloy, que també és gerent de l'Associació de Contractistes d'Obra, ha explicat que s'han comprat bitllets d'avió per volar des de l'aeroport Prat i molt probablement no s'hi podrà arribar, pel que es perdran.

Reforços dissabte a l'Estació Nacional d'Autobusos

Pel que fa al transport de passatgers, el director de l'Estació Nacional d'Autobusos, Jaume Vidal, ha indicat que, de moment, es manté només l'anul·lació del servei per part del Direct Bus d'Autocars Nadal. La resta, anirà decidint si anul·la en funció de l'evolució de les reivindicacions i talls. La Cooperativa ja ha confirmat que el servei entre Andorra, Espanya i Portugal "sortirà segons previst habitualment".

Bona part de la gent que aquest divendres es quedarà sense viatjar ha optat per fer-ho dissabte. Per a aquest motiu, ha indicat Vidal, ja s'han previst reforços d'autobusos durant tota la jornada per part de les companyies.

stats