Societat 05/08/2019

La Llei d'igualtat del govern de Martí es queda curta

El text actual, aprovat en la darrera legislatura, es va basar en el Llibre Blanc i ofereix "un marc molt genèric"

T. Navarro
2 min
Cartells que portaven les persones assistents a la concentració feminista. / T. N.

Andorra la VellaLa llei d'igualtat al tracte i la no discriminació que va aprovar l'executiu de Toni Martí a les acaballes de l'anterior legislatura és molt àmplia i no recull totes les problemàtiques que pateixen les dones al Principat. És per això que les associacions feministes es reuniran amb el nou secretari d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, per començar a marcar les línies del futur text. Sortida del Llibre Blanc de la Igualtat, recull els sis col·lectius considerats com a vulnerables, que són les dones, el col·lectiu LGTBI, persones amb diversitat funcional i capacitats especials, persones nouvingudes, infància i gent gran, "però el gènere queda molt dispers", ha afirmat la cap d'Àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras, en declaracions a l'ARA Andorra, tenint en compte que "les dones som la meitat de la població".

Si bé és cert que la llei "va posar molt èmfasi en la dona", la llei actual ofereix "un marc molt genèric". Porras veuria amb bons ulls "una llei específica" on quedin explícites "totes les mesures i totes les accions possibles per aconseguir la igualtat entre homes i dones". Un altre dels projectes a punt de començar a definir-se és l'Observatori de la Igualtat, recollit també en la llei ja aprovada.

Així mateix, l'àrea d'Igualtat fa tres anys que ofereix formacions de perspectiva de gènere i d'atenció a les víctimes als sectors que s'hi vinculen dia a dia. "Ja les hem fet a gairebé tots els àmbits però la feina no s'acabarà", ha afirmat la cap d'àrea, "perquè el món, les problemàtiques socials i la manera d'intervenir canvien", a més que és una de les mesures contemplades a la llei per a l'erradicació de la violència de gènere i la violència domèstica. En el curs, enfocat a cadascun dels col·lectius amb què tracten, se'ls mostra de quina manera han de tractar a les víctimes, és a dir, "què han de dir i què no, com han d'intervenir o els indicadors que mostren les dones maltractades". En la jornada, que sol ser de 9 del matí a 5 de la tarda per a grups d'unes quinze persones, també es fa una aproximació teòrica, tractant "els conceptes bàsics o el marc jurídic andorrà".

El codi lila, a revisió

Des de l'àrea d'Igualtat estan treballant per millorar l'eficàcia del codi lila, que és el mecanisme que s'activa a l'hospital quan arriba una víctima de maltractament o abús sexual, permetent que estiguin a la sala d'espera el mínim temps possible i que siguin ateses a una zona íntima i amb un tracte especialment sensible. "Ara a la recepció havien de demanar verbalment l'activació del codi, però tothom sabia a què es referia perquè la sala està plena de cartells". En aquests moments s'està treballant en la possibilitat d'ubicar-hi un adhesiu circular on hi hagi escrit codi lila, de manera que la persona només hagi d'assenyalar-la perquè s'activi el protocol.

stats