Societat 20/11/2017

Els infants d'Encamp coneixen els seus drets

Segons una enquesta feta per Unicef, els adolescens del país pensen que la seva opinió no pot ajudar a canviar les coses

Ana
2 min
Els alumnes llegeixen algun dels articles de la Convenció dels drets de l'infant del 1989. / M. M. (ANA)

EncampLa biblioteca comunal d'Encamp ha commemorat aquest dilluns al matí el Dia internacional dels drets dels infants amb una lectura d'alguns dels 54 articles aprovats a la Convenció dels drets de l'infant al 1989 i que dona cobertura legal als drets. A l'esdeveniment hi han participat alguns dels alumnes de l'escola andorrana de segona ensenyança d'Encamp, que han estat els encarregats d'escollir els articles que els hi han semblat més rellevats i també de llegir-los davant de tots els assistents. “Descobrir quins drets tenim, valorar-los, impulsar-los i intentar fer una escola més amigable per a tothom”, ha destacat Diego Rodríguez, un dels adolescents que ha participat a l'acte.

“Hem après que tant adults com infants tenim els mateixos drets i que s'han de respectar”, ha afegit Judit Ramonet. Per la seva banda, l'alumne Pol Castillo, ha volgut ressaltar que hi ha un drets específics per a l'infant i és molt important conèixer-los i respectar-los. En la mateixa línia s'ha expressat la presidenta del Comitè d'Unicef d'Andorra, Marta Alberch, que també ha volgut recordar que normalment en els països desenvolupats els drets més bàsics estan garantits, i que el dret a la participació i el dret a ser escoltats “són els que més preocupen”.

De fet, l'acte celebrat a la biblioteca no ha estat l'únic que ha rebut el suport i l'impuls d'Unicef al país. Per tal de conèixer les preocupacions dels infants, l'organització ha impulsat a través de les xarxes socials una enquesta per saber què preocupa als adolescents. En els resultats obtinguts, i fets públics aquest dilluns, el que més preocupa als enquestats és la fam i el terrorisme que afecten al món en general i el 'bullying' i la gana quan són temes que els poden afectar personalment. Molts adolescents pensen que la seva opinió no pot ajudar a canviar les coses i tampoc confien que els adults o els líders polítics prenguin les millors decisions en temes d’infància. La base dels enquestats ha estat de 59 adolescents amb una edat entre els 15 i 17 anys.

La commemoració del Dia internacional dels drets dels infants ha estat una iniciativa impulsada per la biblioteca d'Encamp i ja va tenir una primera part de reflexió, per part dels mateixos alumnes, amb la creació d'un mural, que ja llueix a l'espai comunal. Un cop acabada la lectura dels articles, l'acte ha finalitzat amb l'escriptura d'una paraula, una frase o una reflexió relacionada amb qualsevol dels articles llegits en unes targetes i s'ha penjat a l'arbre dels 'Drets dels infants'. Per la seva banda, des del Govern també s'està difonent un vídeo en motiu del Dia internacional dels drets dels infants.

stats