Societat 09/12/2018

Els interns de la Comella es formen

Aquest any hi ha hagut més de 140 inscripcions als cursos de formació ocupacional del centre penitenciari

M. F.
3 min
Una imatge del centre penitenciari. / ARXIU ANA

Andorra la VellaAmb la intenció que els interns puguin millorar les seves aptituds i coneixements per desenvolupar una feina i potenciar d’aquesta manera una més alta reinserció social i laboral, des del Centre penitenciari de la Comella s’ofereixen un seguit de formacions ocupacionals que han comptat amb més de 140 inscripcions aquest any. Atenció al client i telefònica, informàtica o primers auxilis són algunes de les formacions que s’ha ofert.

D’aquesta manera, cal destacar que a la formació d’atenció telefònica i al client que va oferir Andorra Telecom durant el mes de setembre s’hi van inscriure 26 persones dels mòduls de dones, preventius i penats, de les quals finalment tretze van obtenir el certificat d’assistència i aprofitament. Va ser una formació de tres hores dividides en dues sessions i que tenia com a objectius desenvolupar les habilitats personals d’atenció telefònica; donar eines comunicatives per a una bona atenció personal i telefònica; aprendre a afrontar situacions difícils com les queixes; conèixer la comunicació verbal, la capacitat d’escoltar, l’empatia i l’assertivitat, i aprendre noves maneres de comunicar-se i relacionar-se amb els altres.

Pel que fa als cursets d’informàtica, se n’ofereixen durant tot l’any de la mà d’un professor del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior. Es tracta de formacions dividides en onze sessions d’una hora i mitja setmanal i en les quals s’ha abordat el tractament de textos i els fulls de càlculs. Van comptar amb deu i vuit inscrits, respectivament. Ara com ara s’està oferint un curs d’introducció a la informàtica multimèdia, tractament de textos i full de càlcul (ampliació) i hi estan inscrites set persones.

Altra formació que els interns tenen al seu abast és la d’educador caní, que s’està oferint en l’actualitat. Té una durada de deu hores que es distribueixen en una hora setmanal i s’ofereix al grup de penats. Hi prenen part deu persones que obtindran el certificat d’assistència i aprofitament d’un curs que pretén oferir una possible sortida laboral així com un suport terapèutic, ja que durant les sessions es treballen també aspectes socioafectius.

Aquest any també s’ha ofert un curs de primers auxilis que va tenir una durada de vuit hores i que va comptar amb la participació de vint persones dels mòduls de preventius i penats, dels quals dinou van obtenir el certificat corresponent. Els assistents van poder aprendre què fer davant una emergència.

Des de principis d’octubre s’està oferint també un taller d’habilitats i competències socials en el qual estan participant 23 persones dels mòduls de preventius i penats. La formació va a càrrec d’un psicopedagog que ajuda els presos a treballar i millorar les habilitats socials per afavorir que la incorporació al món laboral sigui més positiva.

També s’ofereixen propostes d’educació no formal, com classes de català. Durant el 2018 hi han pres part 27 persones i actualment vuit estan assistint a aquestes classes. També s’ofereix castellà per a persones estrangeres i durant aquest any s’hi han inscrit tretze persones. Ara com ara aquestes formacions compten amb quatre assistents.

D’altra banda, en el marc del conveni signat l’octubre del 2018, hi ha sis persones que estan fent classes per obtenir l’accés a la UNED, per fer-hi estudis universitaris.

Inserció social i laboral

D'altra banda, cal destacar que el ministeri d’Afers Socials ha signat diversos convenis i s’estan elaborant protocols en el marc de la facilitació de la inserció social i laboral de les persones privades de llibertat. Cal esmentar el que el mes de juny de l’any passat van signar el ministeri i Andorra Telecom, i que permet que s’ofereixin diverses tasques laborals que es puguin fer dins el centre, a banda de formacions. També hi ha un acord amb l’empresa Desplom que permet la formació dels interns en diferents tasques relacionades amb els treballs verticals, perquè després puguin treballar en aquesta empresa.

Des del ministeri també es treballa en dos protocols que serveixin per millorar, facilitar i acompanyar a les persones privades de llibertat en la seva inserció laboral i social mentre estan internes al centre penitenciari. Un d’aquests acords és per a la coordinació amb el Servei d’Ocupació i l’altre amb el departament d’Afers Socials.

Tal com posen en relleu des del ministeri el fet que aquests convenis siguin molt recents i que encara s’estiguin elaborant els protocols justifica que encara no s’hagi fet cap inserció laboral seguint aquests processos establerts. Malgrat tot, segons les dades de què disposa, es posa en relleu que de les 21 persones que han sortit del centre aquest any onze estan treballant actualment i tres estan al Servei d’Ocupació inscrites a la recerca d’un lloc de treball.

stats