Un joc per aprendre a reciclar mentre dura el confinament

Reciclaclar ha estat incorporat al catàleg d'activitats que recomana l'Unicef

El vídeojoc educatiu Reciclaclar ha estat inclòs en el catàleg d'activitats recomanades pel Comitè nacional d'Andorra per l’Unicef, perquè pares, mares i docents puguin realitzar activitats a casa durant el període que dura el confinament per la Covid-19.

L’empresa Pirinenca de Serveis del Grup Heracles, els set comuns i l'agència de comunicació i desenvolupadora del videojoc educatiu Reciclaclar ( https://reciclaclar.com/), StoryTelling Comunicació, han deixat obert el recurs educatiu per tal que alumnes, estudiants i famílies puguin utilitzar aquesta plataforma durant el període que duri el confinament arran de la Covid-19.

Reciclaclar és un videojoc educatiu que convida als participants, nens i nenes d'entre 10 i 12 anys, a implicar-se en la cura del medi ambient a través d'una eina pedagògica que visualment compleix amb tots els requisits d'un joc dinàmic i atractiu. Es tracta d’un projecte transversal i que compta amb la implicació publicoprivada dels set comuns i l’empresa Pirinenca de Serveis del Grup Heracles. La plataforma està desenvolupada únicament per a ordinador i tablets. No es pot jugar als mòbils. Els navegadors recomanats són Chrome i Internet Explorer.

Un cop hem accedit a https://reciclaclar.com/, i a partir de la pantalla d'inici, es pot començar a jugar en mode tutorial, que permet incorporar i/o consolidar els coneixements sobre cadascun dels residus i quins són els contenidors indicats per a introduir-los.

El videojoc evoluciona en tres fases. En les fases u i dos, els jugadors tindran la fase d' aprenentatge, per permetre incorporar i afermar els coneixements sobre quins objectes van en quin contenidor. Aquest coneixement, els alumnes i estudiants l’adquireixen a classe amb els docents, tot i que durant el període de confinament arran de la crisi de la Covid-19, es pot recórrer al material disponible al web del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat: 'Recicla'ns, però bé!'. L’objectiu és introduir els objectes en els contenidors pertinents abans que desapareguin de la pantalla. Entre la fase 1 i 2 es cobreixen tots els tipus de productes a reciclar als contenidors a utilitzar.

La fase tres és la de 'challenging', és a dir, on la dinàmica de l'experiència de joc fa més lúdic i entretingut el fiançament dels coneixements. En aquesta fase, els contenidors surten al·leatòriament, els objectes passen cada cop més ràpid i, a més, els contenidors poden canviar, tot a un ritme cada cop més frenètic.