El judici d'Emarsa s'ajorna perquè no arriba la documentació d'Andorra

L'Audiència Nacional espanyola no ha rebut informació de comptes bancaris amb què suposadament es va cometre el delicte

L'Audiència Nacional espanyola ha ajornat aquest dijous el judici de quatre acusats de blanqueig de capitals del saqueig de la societat pública Empresa Metropolitana d'Aigües Residuals de València ( Emarsa perquè no ha  rebut d'Andorra documentació de comptes bancaris amb què suposadament es va cometre el delicte.

La Fiscalia demana en aquesta causa cinc anys de presó i una multa  de 1,9  milions d'euros per als empresaris  Jorge   Ignacio  Roca  Samper  i  Vicente  Gil  Usedo  així com per als fills d'aquest últim,  Vicente  i Maria Gil  Blay , i que indemnitzin  Emarsa  amb 690.108 euros.

Al començament de la vista la defensa de  Vicente  Gil i dels seus fills ha demanat l'ajornament del judici  al no haver  arribat la documentació requerida per comissió rogatòria a Andorra relativa als extractes de moviments bancaris amb els quals tracten d'acreditar que els diners no procedeix de l'esmentada empresa pública.

A més,  Jorge   Ignacio  Roca ha al·legat que no pot ser jutjat en aquesta  causa, ja que  en la relació de delictes per la qual va ser extradit el 2016 des de Moldàvia a Espanya no hi ha el de blanqueig de capitals.

La presidenta de la Sala, Teresa  Palacios , ha mostrat la seva sorpresa pel fet que Roca hagi plantejat ara aquesta qüestió, ja en la fase d'enjudiciament i no abans, i l'ha emplaçat  a què  ho faci per escrit.

El tribunal ha accedit a l'ajornament del judici a l'espera que arribi aquesta documentació i prèviament resoldrà si Roca s'ha de seure a  la banqueta dels acusats davant el que ha al·legat aquest dijous.

El 'cas  Emarsa'  es va obrir el 2010 per investigar el suposat saqueig de l'empresa pública  Emarsa , gestora de la depuradora de Pinedo, i va derivar en una trentena d'imputacions en diferents peces pel desviament de 23,5 milions d'euros.

En el seu escrit de conclusions provisionals, la Fiscalia acusa Roca  Samper   i a Vicente Gil Usedo d'haver obert un compte a Andorra  l'octubre  de 2010, en què el segon es va identificar com ebenista jubilat i fabricant de ventalls i 'souvenirs',  i a  la qual el primer va transferir 690.108 euros, suposadament fons públics d' Emarsa  obtinguts de manera il·lícita.

El mes de juny passat, l'Audiència Provincial de València va condemnar l'exgerent d' Emarsa   Esteban  Cuesta a 12 anys i mig de presó i l'exvicepresident de la Diputació de València  Enrique  Crespo a 10 anys per aquests fets.

També van ser condemnats, entre d'altres, l'exgerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana ( EPSAR ) José  Juan   Morenilla  (9 anys de presó), l'ex-director financer d'aquesta empresa dependent de la Generalitat  Enrique  Arnal (8 anys i 6 mesos) i l'ex-responsable d'informàtica d' Emarsa   Sebastián   García  (7 anys i 6 mesos).

Segons la sentència, els principals responsables de l'empresa pública que va gestionar la depuradora de Pinedo van articular "un sistema fraudulent de facturació amb el qual van aconseguir el desviament de 23,5 milions d'euros de diners públics" entre 2004 i 2010.

"Per això es van concertar amb diversos empresaris perquè emetessin factures per serveis no prestats o per un import molt superior al cost real, de manera que van incorporar al seu patrimoni o al de familiars i amics els diners defraudats", segons la mateixa resolució.

En aquest circuit de blanqueig ideat pels màxims responsables de la trama hauria estat determinant la suposada participació dels quatre acusats del blanqueig de capitals.