Societat 08/07/2019

El juny, "un mes d'extrems" amb temperatures històriques

S'han registrat les mínimes més altes des que es tenen dades

Agència Ana
2 min
Evolució de les temperatures del mes de juny a la central de FEDA. / IEA

Andorra la VellaEl juny ha estat "un mes d'extrems" si es tenen en compte les temperatures registrades. Així, s'ha assolit -1,5 graus el dia 12, a l'estació meteorològica de les Salines, el que representa la temperatura més baixa per a un mes de juny des que es tenen dades en aquesta estació, que data del 2001. En canvi, la temperatura més elevada es va donar el dia 28 de juny a la Borda Vidal, quan es va arribar als 39,4 graus. Així es desprèn de les dades que consten al Butlletí climàtic elaborat per l'Institut d'Estudis Andorrans, que constata també mínimes per sobre del que és habitual.

Així, des de l'IEA s'assenyala que d'una banda, aquest mes de juny es van registrar gelades força generalitzades el dia 12 després de la nevada del dia anterior, i a l'altre costat de la balança, una onada de calor a finals de mes que es va allargar sis dies, fins a inicis del juliol. Quant a les precipitacions, els valors han estat inferiors als normals per a l'època de l'any, continua el mateix informe.

Cal destacar que la temperatura mitjana a la central de FEDA ha estat per sobre de la mitjana, que se situa per al període 1981-2010 en 16,1 graus, situant-se en 17,6. En aquesta mateixa estació, el dia 28 de juny es va registrar 35,8 graus, una xifra que igualaria els 36 als quals es va arribar el mes de juny del 1935.

L'onada de calor ha deixat també inversions tèrmiques que han fet, per exemple, que el refredament en altitud s'hagi vist limitat i que es registressin dues nits una temperatura mínima de 21 graus a Engolasters, la qual cosa significa un nou rècord de temperatura mínima que fins ara estava fixat en 20 graus, una temperatura que s'havia donat també en fenòmens d'inversió tèrmica en períodes caniculars registrats els anys 1982, 1983 i 1987.

Quant a les precipitacions, i tal com s'ha esmentat, hi ha hagut valors inferiors als normals, si bé les tempestes del dia 20 de juny van fer que al nord-oest el volum es pugui considerar el d'un mes normal. Així, a les Salines hi ha hagut un 5% més de precipitació que el que seria normal per a l'època de l'any i és que l'esmentat dia 20 van caure 56,9 mm a aquesta zona d'Ordino, 14,1 dels quals en només trenta minuts.

D'altra banda, cal destacar que les temperatures han davallat les darreres hores i que per a aquesta tarda Protecció Civil ha alertat d'avís groc per tempestes a partir d'aquest migdia i fina a la nit. Per això es recomana consultar la previsió meteorològica a tots aquells que vulguin sortir a la muntanya.

stats