Societat 20/09/2022

L'èxit de l'estrena de "Pena Capital" en cinema atrau televisions autonòmiques i d'Espanya

El documental de Jorge Cebrián va publicar-se l'any 2007

ARA Andorra
2 min
Estrena al cinema del documental "Pena Capital" a Barcelona.

Andorra la VellaEl director del documental Pena Capital, Jorge Cebrián, es mostra satisfet per la bona acollida que va rebre a l'estrena de la pel·lícula a la pantalla gran. Una obra publicada el 2007 que reconstrueix la història del darrer executat a Andorra (18 d'octubre de 1943). Pere Areny, de cal Gastó de Canillo, era el petit d'una família de quatre germans. Al gran el va assassinar vilment mentre dormia quan la víctima ultimava els preparatius del seu matrimoni.

L'escriptor Iñaki Rubio va estrenar l'any 2021 el seu llibre Morts qui us ha mort, basat en l'execució que va documentar Cebrián. L'èxit d'aquesta novel·la va impulsar la demanda del públic de tenir l'oportunitat de veure el documental en què es va inspirar l'obra. Això és el que ha derivat en l'estrena de la pel·lícula a una pantalla de cinema catorze anys després, on encara no s'havia projectat. Ha estat dissabte passat al cinema Maldà de Barcelona, amb el suport del ministeri de Cultura del Govern d'Andorra, Ràdio i Televisió d'Andorra, la Fundació Reig, la Fundació Valentí Claverol i l'editorial Comanegra.

I és precisament aquesta demanda que ha sorgit entorn del llibre que ha portat fins i tot, en paraules del director, a diversos mitjans de Catalunya i Espanya per posar-s'hi d'acord amb Cebrián per la possible emissió de la peça. Tot i això, reconeix que, en cas de tirar endavant, caldrà superar dificultats tècniques tals com que el documental està produït en tres terços, un format desfasat per les televisions d'avui.

Cebrián es marca l'objectiu d'aconseguir que Pena Capital es projecti a un cinema andorrà, cosa que encara no s'ha produït. Recorda que és un documental "de casa" i que, per tant, no té gaire sentit que s'hagi emès abans a Barcelona. De fet, reconeix que des de la Seu d'Urgell sí que li han trucat per reproduir-lo a l'Alt Urgell.

De cara al futur, el director assegura que ara per ara es troba limitat per temes de feina com per a embarcar-se a un altre projecte. Reconeix, però, que no descarta posar-s'hi en el mitjà termini.

stats