Societat 20/11/2023

L’ultraliberal Javier Milei, nou president d'Argentina

La Libertad Avanza s'imposa a Massa a la segona volta de les eleccions presidencials a Argentina amb un 55,69% dels vots

Joel Picón
2 min
Imatge del discurs post-electoral de Javier Milei

Andorra la VellaL’ultraliberal Javier Milei ha guanyat la segona volta de les eleccions presidencials a Argentina amb un 55,69% dels vots, guanyant amb un avantatge d’11 punts sobre el candidat del peronisme, Sergio Massa, qui va guanyar a la primera volta. Així doncs, les enquestes han confirmat la lleugera superioritat del líder de 'La Libertad Avanza' sobre Massa.

Amb la victòria de Javier Milei, s’obre una etapa política incerta a Argentina, ja que ha promès canvis dràstics, com l’eliminació del Banc Central i altres propostes controvertides. Les principals propostes polítiques de Milei inclouen:

  • L’adopció del dòlar estatunidenc com a moneda nacional, tot i que el president de la Corte Suprema de Justícia ha advertit que seria inconstitucional si implica l’eliminació del peso argentí com a moneda.
  • El tancament del Banc Central i una gran retallada del despesa pública del 15% del PIB, que ha simbolitzat amb aparicions públiques agitant una motoserra.
  • La derogació de la llei de l’avortament mitjançant una consulta popular.
  • La ruptura de les relacions diplomàtiques amb “països comunistes” com la Xina i el Brasil.
  • La negació de l’existència del canvi climàtic.

Un horitzó sense precedents

Recentment, Javier Milei va publicar un anunci de campanya que reflectia un canvi de postura sobre alguns temes, com la venda lliure d’òrgans per trasplantaments i el lliure comerç d’armes.

Aquest polític polèmic ha destacat per les seves aparicions públiques amb crits, insults i desqualificacions contra “la casta” política i alguns mitjans de comunicació argentins. La desinformació també és una tècnica freqüent en els seus discursos.

Pel que fa a les eleccions, s’ha vist marcada per rumors i desinformació sobre un presumpte frau que posaria en dubte els resultats. La Cámara Nacional Electoral ha advertit que “no hi ha cap prova” d’això, segons recull l’agència de notícies argentina Télam.

stats