Societat 04/10/2022

L'ús prolongat de medicaments que combinen ibuprofèn i codeïna pot causar la mort, segons l'EMA

En els últims mesos s'han registrat diverses defuncions de persones que prenien amb assiduïtat aquest tipus de fàrmacs

ARA Andorra
1 min
Calen més estudis sobre els residus dels medicaments.

Andorra la VellaL'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha llançat una alerta sanitària sobre els riscos per a la salut que pot provocar el consum prolongat de fàrmacs que contenen ibuprofèn i codeïna. La presa conjunta de tots dos principis actius, normalment utilitzats per a mitigar el dolor, pot donar lloc a "greus danys renals i gastrointestinals, fins i tot mortals, especialment quan són presos durant més temps i a majors dosis del recomanat".

En els últims mesos s'han registrat diverses defuncions de persones que prenien amb assiduïtat aquest tipus de medicaments, la qual cosa ha fet saltar les alarmes de la EMA. Pel que sembla, les morts només s'han detectat en països on es venen sense recepta mèdica.

En tot cas, les autoritats sanitàries europees adverteixen que ha detectat "intoxicacions renals, gastrointestinals i metabòliques relacionades amb l'abús" d'aquest tipus de medicaments. "Quan es pren de forma prolongada la combinació d'ibuprofè amb codeïna i a dosis superiors a les recomanades, es causa mal als ronyons, impedint-los eliminar adequadament els àcids de la sang i provocant acidosi tubular renal", afegeix la EMA en un comunicat.

stats