Societat 22/03/2018

El 86% de l'aigua és de qualitat bona o excel·lent

L'any passat es van recollir 22 quilograms de deixalles per cada quilòmetre de riu netejat

Ana
2 min
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i la cap de la Unitat d'aigües, Laura Coll. / E. J. M. (ANA)

AnyósEl 86% de l’aigua dels rius és de qualitat bona o excel·lent i, a més, no s'ha detectat qualitat dolenta en cap tram, segons el balanç de dades del 2017. Amb motiu del Dia mundial de l’aigua, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha explicat que el percentatge és el mateix que el del 2016, i que es consolida la tendència a la millora.

La cap de la Unitat d’aigües, Laura Coll, ha afegit que aquest 86% s’ha aconseguit gràcies al Pla de sanejament que es va començar a aplicar l’any 1996, i que ha permès desplegar la infraestructura de col·lectors i depuradores. Per analitzar l’aigua, hi ha punts de control en tots els rius, d’on periòdicament se n’extreuen mostres i, al final de l’any, se’n fa el balanç.

Coll també ha revelat que cada vegada hi ha més conscienciació entre la població, ja que l’any passat es van extreure –ho fa una empresa externa– 22 quilograms de deixalles per cada quilòmetre de riu netejat. En canvi, l’any 2010, la xifra s’elevava a 150 quilograms per quilòmetre de riu netejat.

Plafó explicatiu situat al camí ral al seu pas per l'EDAR d'Anyós. / E. J. M. (ANA)

Les dades s’han fet públiques aquest dijous, durant la celebració del Dia mundial de l’aigua, que enguany porta per lema ‘La resposta és a la natura’, per “posar èmfasi sobre els serveis que ofereixen els ecosistemes relacionats amb l'aigua i la contribució a la qualitat de vida de la població”, ha manifestat Calvó. Medi Ambient ha instal·lat dos plafons informatius al camí ral al seu pas per la depuradora d’Anyós: l’un, que explica com funciona el sistema de depuració de les aigües residuals, i l’altre, que enumera les espècies vegetals i animals, com la llúdriga i la rata d’aigua, que es poden trobar en els ecosistemes aquàtics. El ministeri no descarta anar col·locant més plafons educatius al llarg de la via verda.

stats