Societat 14/12/2017

L'Andorra Ultra Trail Vallnord 2017 deixa més de 3,4 milions d'euros al Principat

Cada euro dels prop de 253.000 de finançament públic n'ha suposat un retorn de 13,5

Ana
4 min
El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, i el director tècnic de la cursa AUTV, Gerard Martínez, en un moment de la roda de premsa. / L. M. (ANA)

OrdinoL'Andorra Ultra Trail Vallnord 2018, que tindrà lloc del 3 al 8 de juliol, ja escalfa motors. Serà una edició especial, ja que és la desena. Abans, però, calia fer balanç de l'edició d'enguany, la qual va deixar 3.409.135 euros d'impacte econòmic directe al país per part dels 5.460 visitants estrangers (corredors i acompanyants). I és que cada euro invertit en la competició dels 252.990 de finançament per part de les administracions públiques ha suposat un retorn de 13,5 euros al Principat.

Durant la roda de premsa que s'ha fet aquest dijous al matí al Centre Esportiu d'Ordino, el director tècnic de l'AUTV, Gerard Martínez, ha recordat que la prova d'enguany va aconseguir rècord de participants, amb un total de 3.210 inscrits de 50 països diferents i de 5 continents, que es van inscriure en alguna de les 6 proves. De cara a l'any vinent esperen superar de llarg la xifra de corredors. A dia d'avui ja compten amb més de 1.100 inscrits de 36 nacionalitats.

A banda de l'impacte econòmic, però, Martínez també ha volgut fer referència a l'impacte mediàtic que va tenir la competició aquest 2017, destacant les 77.000 visites al web amb 166.000 pàgines vistes. Pel que fa a la retransmissió en 'streaming', la van seguir 30.000 visitants de 77 països, mentre que l'aplicació mòbil se la van descarregar més de 6.800 usuaris de 46 països.

Segons Gerard Martínez, un dels aspectes més ben valorats de la cursa són els voluntaris, per la seva dedicació i motivació durant tot el recorregut. Pels corredors, "la qualitat de l'organització és insuperable", ha dit el director tècnic de l'AUTV, que també ha afegit que el caliu que es desprèn a Ordino no hi seria si la prova es desenvolupés en una gran ciutat. Martínez ha definit de "màgic" el fet de córrer de nit sota la llum de la lluna plena i sense massificació, una de les coses per la qual repeteixen molts corredors.

Novetats de la desena edició

De cara a l'edició 2018 de l'AUTV, es mantindran les mateixes curses que aquest any: Eufòria, Ronda dels cims, Mític, Celestrail i Marató dels cims, a més de la marxa solidària Solidaritrail (10 quilòmetres). Les principals novetats seran en la segona edició de la prova Eufòria, estrenada enguany, i estaran relacionades amb la seguretat dels participants i el recorregut. D'una banda, tots els corredors portaran una balisa GPS, en comptes d'un dispositiu per parella. D'altra banda, i després de recollir les opinions dels participants de la primera edició, s'ha decidit alleugerir la primera part del traçat eliminant el pas pel pic d'Arial i s'ha modificat el recorregut al seu pas pel Refugi de l'Illa, evitant que la cursa passi per una zona ecològicament sensible. També s'ha canviat una de les bases de vida, que l'any vinent se situarà al restaurant de Solanelles, a Encamp. Aquests canvis, però, no afectaran a la duresa de la prova, ja que s'augmentarà la dificultat de la segona part del recorregut amb la introducció del pic de Baiau. Altres novetats que vindran de la mà de la desena edició són les invitacions pels guanyadors del 2017 i aquells que hagin participat entre 8 i 9 vegades a l'AUTA, animacions durant el recorregut i un museu virtual que farà un repàs d'aquesta primera dècada de la competició.

El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, ha dit que l'Andorra Ultra Trail Vallnord 2018 "marca un punt d'inflexió a la parròquia i al país", pel fet de complir 10 anys. Mortés ha remarcat que "és una de les carreres internacionals del Principat", ja que cada cop hi ha més països participants (una cinquantena), i que a nivell de proves internacionals, des del punt de vista de la procedència dels corredors, "penso que és la més important que hi ha a Andorra". El màxim mandatari del comú ordinenc ha assegurat que la seva corporació continuarà donant suport al projecte.

El Consell General obre el debat al voltant de cobrar els rescats als corredors

Precisament, durant la sessió de preguntes que ha tingut lloc aquest dijous al matí al Consell General, el liberal Ferran Costa ha fet una pregunta relacionada amb la subvenció que rep per part del Govern l'Ultra Trail Vallnord. Aquest 2017 l'ajuda total pública ha estat de 336.000 euros, ha indicat Costa, que malgrat pugui semblar elevada està justificada pel retorn econòmic que deixen els corredors i acompanyants, ha assegurat el ministre de Turisme, Francesc Camp. Per cada euro de subvenció pública, aquests deixen tretze euros al país (el Cirque de Soleil en deixa entre 8 o 9, ha recordat el ministre). Camp també ha plantejat que sense subvencions públiques aquesta prova difícilment existiria, ja que té uns beneficis al voltant dels 5.000 euros.

Malgrat tot, Costa ha insistit que hi ha despeses excessivament elevades, com poden ser els 30.000 euros per a rescats dels bombers, del qual només s'ha generat un retorn de poc més de 300 euros, ja que els que es fan en helicòpter no estan coberts per les assegurances dels corredors. En aquest sentit, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha recordat que els rescats són competència dels Bombers d'Andorra i que no poden entrar dins les assegurances per un tema legal, a la vegada que ha obert el debat sobre la possibilitat de cobrar-los als corredors que fan aquest tipus de cursa. Per la seva part, Camp ha afegit que també es podria analitzar la possibilitat que les assegurances afegissin la cobertura de rescats.

stats