Societat 14/12/2017

El trànsit, el preu de l'habitatge, i les pensions i prestacions socials, les principals preocupacions de la ciutadania

La nova conjuntura econòmica ha portat a un canvi de tendència en les respostes, que tornen a ser les d'abans de la crisi

Ana
2 min
El trànsit és una de les principals preocupacions de la ciutadania. / E. J. M. (ANA)

Andorra la VellaEl trànsit recupera la primera posició com el principal aspecte a millorar d'Andorra, segons els resultats de l'última enquesta del Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES) de l'Institut d'Estudis Andorrans (IEA). Les dades de l'Observatori corresponent al segon semestre de l'any, revelen que gairebé el 17% de les persones enquestades han citat la mobilitat com un problema important, mentre que en l'Observatori anterior (primer semestre del 2017), el trànsit va obtenir un 13,5% de les respostes. El segon tema que més preocupa, i augmenta destacadament, és el preu de l'habitatge, amb un 15,2%, quan només fa sis mesos només va ser citat un 8%. La tercera problemàtica més comentada ha estat l'import i cobrament de les pensions i les prestacions socials, amb un 14,5%. Amb tot, preocupa menys perquè fa sis mesos va arribar al 21%. També ha deixat d'inquietar la política, que en el primer semestre de l'any sumava un 16% de les respostes i ara només un 9,2%.

Per àrees temàtiques, és a dir, fent blocs per temes, el podi canvia. La primera preocupació comprèn el preu de l'habitatge, els salaris i l'alt nivell de vida del país, amb gairebé un 24%, enfront del 16% de l'anterior Observatori; la segona àrea és la d'infraestructures, equipaments i aparcaments, amb un 19% (13% en l'última enquesta), i les prestacions socials, pensions i sanitat (18,3%), que perd pes (26% en l'enquesta del primer semestre). En canvi, mentre el trànsit és la primera preocupació, quan l'anàlisi és per blocs, cau a la quarta posició.

El director del CRES, Joan Micó, ha argumentat aquest dijous, durant la presentació dels resultats de l'Observatori, que el canvi de conjuntura econòmica ha modificat la tendència de les respostes i s'està tornant a les preocupacions d'abans de la crisi. Les gràfiques demostren que les corbes del trànsit, el preu de l'habitatge i els salaris baixos presentaven alts índexs abans del 2007, van decréixer durant gairebé una dècada, i ara tornen a repuntar. Durant el període de la crisi, el que més inquietava era la recerca de feina i les ajudes socials. Micó ha conclòs que a Andorra, quan l'economia es comença a recuperar es repercuteix en el preu dels pisos, com s'està constatant des de fa uns mesos en la dificultat de la recerca d'habitatge a un preu raonable.

stats