Societat 03/12/2017

El de l'Illa, el refugi guardat amb més pernoctacions de l'estiu

La nova ruta Coronallacs, que connecta els quatre refugis guardats, ha tingut un total de 151 usuaris

Ana
2 min
El refugi de l'Illa està situat a gairebé 2.500 metres d'alçada, a la parròquia d'Encamp. / M. T. (ANA)

EncampEl nou refugi guardat de l'Illa, situat a la vall del Madriu i inaugurat el mes de juny, ha registrat fins a l'octubre un total de 1.838 pernoctacions, convertint-se en el primer refugi guardat amb més visites. La instal·lació, gestionada per Saetde, ha concentrat el 32% del total d'estades, mentre que el del Comapedrosa (la Massana) n'ha acumulat 1.400 (24%), el de Juclà, a Canillo, 1.371 (també un 24%) i, finalment, el de Sorteny, a la parròquia d'Ordino i el més proper a un accés rodat, n'ha registrat 1.153, una xifra que suposa el 20% del total.

Segons les xifres recollides pel Govern, el mes amb més activitat als refugis guardats ha estat el juliol, amb gairebé 2.000 pernoctacions, seguit de l'agost i del juny, tot i que hi ha lleugeres variacions en funció de cadascun. Així, el segon mes amb més visites al de l'Illa va ser el juny, principalment pel fet de tractar-se d'una novetat. En canvi, a Sorteny el mes amb més pernoctacions va ser l'agost i, en segona posició el juny. Pel que fa al Comapedrosa, l'agost va ser el mes amb més visites seguit de prop pel juliol i, en tercera posició, hi trobem el setembre, de manera que sembla que en aquest refugi massanenc la temporada d'estiu és més tardana que en els altres. També cal remarcar que, pel que fa al mes d'octubre, Sorteny ja no ha registrat pernoctacions, Comapedrosa i Juclà n'ha tingut una quarantena, i el de l'Illa 170, superant la xifra del setembre.

El refugi de l'Illa està situat al bell mig de la vall del Madriu, en territori encampadà i a 2.500 metres d'altitud. Té una capacitat de 50 llits, a més de servei de restauració, i l'edifici destaca per la seva integració en el paisatge i per la seva autonomia energètica.

Un total de 151 usuaris a la ruta Coronallacs

Amb l'obertura del refugi de l'Illa també es va posar en marxa la nova ruta Coronallacs, que uneix els quatre refugis guardats del país en cinc etapes que es poden fer seguides o en dies no consecutius. En total, la ruta ha atret 151 usuaris, dels quals 64 ja l'han finalitzat i 87 encara no. La majoria dels usuaris són de nacionalitat espanyola (77) i andorrans o residents (63). Pel que fa a la resta, només hi ha hagut 7 excursionistes francesos, 3 noruecs i 1 argentí. Dels que encara no han finalitzat la ruta, la majoria són muntanyencs del país.

stats