Societat 27/02/2019

Llibertat provisional per a Besolí i Rosell

Els dos acusats ja han abandonat la presó acompanyats dels seus familiars

ARA Andorra
3 min
L'expresident del Barça, Sandro Rosell, i el seu soci, Joan Besolí, a la sortida de la presó Soto del Real. / EFE (Paolo Aguilar)

MadridEl tribunal de l'Audiència Nacional que jutja l'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell i l'empresari andorrà Joan Besolí per suposat blanqueig de 20 milions d'euros de la Confederació Brasilera de Futbol ha decidit aquest dimecres deixar-los en llibertat després de gairebé dos anys en presó preventiva, una vegada que ja han declarat a la vista. Un cop acabada la sessió d'aquest dimecres i de recollir les seves pertinènces, aquesta tarda els dos acusats han pogut abandonar el centre penitenciari acompanyats de les seves famílies.

La sala ha comunicat la decisió abans de reiniciar la sessió on el tribunal ha acordat la llibertat amb mesures cautelars de Rosell i el seu soci, l'advocat andorrà Joan Besolí, tots dos en presó preventiva des del maig del 2017 per aquesta causa, en la qual la Fiscalia demana per a ells 11 i 10 anys de presó, respectivament.

En un acte, la sala explica que té en compte que tots dos ja han prestat declaració en el judici, que "han superat els 21 mesos de presó preventiva" i el "caràcter excepcional" d'aquesta mesura, "més estant molt pròxim a complir-se el màxim legal de dos anys permès per la llei".

Això no obstant, els obliga a assistir a totes les sessions del judici i fixar domicili i telèfon de contacte, els retira el passaport i els exigeix que compareguin el primer i tercer dilluns de cada mes davant del jutjat o comissaria més pròxima al seu domicili i que estiguin a disposició del tribunal totes les vegades que siguin cridats.

L'Audiència Nacional espanyola acorda remetre al centre penitenciari de Soto del Real (Madrid) els corresponents manaments de llibertat perquè quan hi tornin després de la sessió d'aquest dimecres del judici siguin posats en llibertat.

La sala raona que la presó preventiva, com a mesura cautelar, té com a finalitat assegurar la presència de l'inculpat de què es pugui presumir l'existència de risc de fuga en el judici.

De tota manera, el tribunal considera que a diferència d'allò mantingut per la defensa l'esmentada mesura no afecta la presumpció d'innocència, ja que la mateixa només pot veure destruïda per una sentència condemnatòria.

Afegeix que si la sala no va accedir en moments anteriors a deixar-los en llibertat va ser pel "risc de fuga" ja que considerava "imprescindible que compareguessin en el judici".

"I això perquè partíem de la premisa d'una base fàctica i jurídica que ens venia donada i consolidada per una sèrie d'antecedents processals com l'escrit d'acusació del fiscal –que s'oposava a la llibertat– i l'acta d'obertura del judici oral", afegeix la resolució.

No obstant això, la sala explica que ha "reexaminat" la situació personal de tots dos acusats i "vist que ja han estat escoltades en declaració" opta per accedir a la llibertat sol·licitada "sense necessitat de constitució de fiança".

"No tinc res a amagar, soc innocent de tot allò que m'imputa la Fiscalia i puc posar tot el meu patrimoni com a garantia que no fugiré", va declarar Rosell en el judici.

En aquest procediment, seguit per suposats delictes de blanqueig de capitals i organització criminal, s'asseuen també a la banqueta la dona de Rosell, Marta Pineda; el seu amic el libanès Shahe Ohannessian i els presumptes testaferros Pedro Andrés Ramos i Josep Colomer.

Sandro Rosell va negar aquest dimarts haver amagat comissions per la compravenda de drets audiovisuals de partits de la selecció brasilera de futbol i va atribuir "errors i falsedats" a l'acusació de la Fiscalia, que estima que l'expresident del FC Barcelona es va quedar almenys amb 6,5 milions.

Al final de la seva declaració va recordar que sempre ha estat a disposició dels tribunals i va postil·lar: "Mai no vaig faltar a la justícia".

Durant el primer dia de judici, dilluns, l'advocat de Rosell, Pau Molins, va al·legar que altres tribunals no han dubtat a deixar en llibertat condemnats per "delictes bastants més greus com per exemple els membres de 'La Manada'".

Besolí, de nacionalitat andorrana, està declarant en català, acompanyat d'un intèrpret que durant la declaració s'asseu al seu costat.

Els dos acusats, amics, han compartit cel·la i tots els moments amargs d’aquest període negre. El seu ha estat un cas particularment commovedor, ja que el fill de Besolí va patir una lesió medul·lar òssia en el moment en què va ser detingut i va ser privat successivament de permís de visita hospitalària.

stats