Societat 27/02/2023

'El llibre dels jutges' de la Seu d'Urgell, el text més antic escrit íntegrament en català

El document original es va veure afectat per l’incendi que va patir aquesta canònica d'Organyà l'any 1090

ARA Andorra
1 min
Els autors de l'estudi, Jesús Alturo i Tània Alaix.

Andorra la VellaEl Llibre dels jutges de la Seu d’Urgell, que va ser escrit a Organyà, és el text més antic íntegrament escrit en llengua catalana. Així ho assegura l'estudi que investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona han elaborat sobre documents antics en català i concretament sobre el Liber iudicum conservat a la Seu d’Urgell, que va ser copiat entre el 1060 i el 1080, probablement per Traver Radolf, prevere de Santa Maria d’Organyà, segons ha informat Ràdio Seu. El document original es va veure afectat per l’incendi que va patir aquesta canònica d'Organyà l'any 1090.

L’estudi que han dut a terme sobre els orígens de la llengua catalana i els testimonis més antics que es coneixen, a més a més, els ha permès avançar fins al segle IV després de Crist el moment de la formació de la llengua catalana, amb exemples extrets de les obres de sant Pacià (bisbe de Barcelona en aquella època), i elaborar una llista dels trenta primers escriptors catalans del període preliterari, als quals han posat nom i els han atribuït documents nous.

El treball l'han presentat aquest dilluns Jesús Alturo, catedràtic del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i Tània Alaix, investigadora del Seminari de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la Universitat, que proposen una visió general i nova sobre els orígens de la llengua catalana i sobre els testimonis escrits més antics identificats fins ara, en un nou estudi recollit en el llibre Lletres que parlen, publicat per l’editorial La Magrana.

stats