Societat 27/06/2019

Treballs dels presos a Escaldes-Engordany per fomentar la lectura

El comú signa un conveni amb el centre penitenciari per tal que els reclusos creïn unes casetes de fusta per a l'intercanvi de llibres al Prat del Roure

M. P.
2 min
La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, i el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, signen el conveni de col·laboració entre el comú i el Centre penitenciari de la Comella. / M. P. (ANA)

Escaldes-EngordanyLa cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, i el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, han signat aquest dijous un conveni de col·laboració entre el comú i el Centre penitenciari de la Comella amb l'objectiu d'impulsar sinergies en matèria d'inserció social i laboral. La primera de les tasques encomanades per part del comú als reclusos ha estat la creació de quatre casetes de fusta que es col·locaran al Prat del Roure perquè tothom que vulgui hi deixi llibres i els comparteixi amb la resta de ciutadans. El projecte s'inclou en la iniciativa 'bookcrossing', que consisteix a lliurar llibres en llocs públics per tal que altres els recullin, els llegeixin i els tornin a deixar.

Bàsicament el que es busca amb aquesta col·laboració, segons Rossell, és ajudar a evitar riscos d'exclusió social derivats d'una plena privació de llibertat i, alhora, fomentar l'accés al treball dels interns. També es busca promoure la protecció del medi ambient i el reciclatge, així com l'interès per la cultura "amb accions concretes com el foment de la lectura". Així, Marín ha anunciat que els treballs estaran remunerats pel comú i també es faran càrrec de les despeses de material, que ronden els 200 euros. Per tant, el projecte suposa "una iniciativa amb un cost molt baix". A més, la cònsol ha assenyalat que "esperem que en un futur puguin veure la llum més iniciatives com aquesta" i ha posat com a exemple la possibilitat d'elaborar nius per a ocells en zones com Engolasters.

Fins ara, els interns han elaborat una caseta de les quatre encomanades a mode de mostra, i es calcula que al voltant d'un mes estiguin totes fetes i es col·loquin a la parròquia. Per tal de donar seguiment a aquesta iniciativa es crearà una comissió bipartida, les funcions de la qual seran posar en funcionament les accions necessàries i vetllar pel compliment dels acords, així com l'estudi o la proposta de noves iniciatives o projectes específics. D'altra banda, Marín també ha ressaltat la possibilitat d'exposar quadres pintats pels interns al Centre d'Art d'Escaldes-Engordany (CAEE), ja que "fem exposicions amb artistes del país" i seria un bon mètode per donar continuïtat a la iniciativa.

stats