Societat 01/03/2018

Un guia de l'organització del Freeride World Tour, en estat crític després de quedar atrapat en una allau a Arcalís

La víctima pateix una parada respiratòria i els equips d'emergència continuen amb la reanimació

Ana
2 min
Imatge general de l'estació d'Arcalís. / Arxiu ANA

Andorra la VellaUn membre de l'organització del Freeride World Tour ha quedat atrapat aquest dijous al migdia en una allau a Arcalís mentre inspeccionava el recorregut de la competició que se celebra durant aquesta setmana a l'estació. Anava amb una altra persona en una zona dins del domini de l'estació, però fora pistes, al Baser Negre, a prop del túnel del Port del Rat, quan han estat sorpreses per una allau. La víctima, de 34 anys, és un guia de muntanya de nacionalitat espanyola i resident al país. Ha estat traslladada a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell en estat crític.

Una de les persones ha quedat mig colgada a la neu, i ha pogut avisar els bombers a les 12.23 hores. L'altra ha quedat coberta per la neu de l'allau. Els bombers han enviat immediatament dos helicòpters, però no hi han pogut accedir per les condicions meteorològiques, de manera que s'ha arribat al lloc del sinistre amb màquines trepitjaneu i motos de neu. També hi han anat efectius del SUM per fer tasques de reanimació cardiorespiratòria, i la policia.

La víctima portava ARVA, i el senyal que emet l'aparell ha permès que el localitzessin. Els pisters de l'estació han iniciat les maniobres de reanimació de la persona fins que ha arribat el personal mèdic i han continuat amb l'intent de reanimació pulmonar amb desfibril·lador. El ferit, en estat crític, es trobava en parada cardiorespiratòria i ha estat traslladat a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Pel que fa a l'altra persona, la que ha donat l'avís, ha resultat ferida, amb un genoll trencat, informen els bombers.

Vallnord ha informat en un comunicat que les dues persones afectades per l'allau són dos guies d'alta muntanya titulats. La més greu és resident a Andorra i treballa en l'organització de l'esdeveniment, mentre que l'acompanyant és un francès de 32 anys.

Precisament la prova del Freeride World Tour prevista per aquest dijous s'havia cancel·lat a causa de les males condicions meteorològiques, i es reprenia divendres. També s'havia cancel·lat l'esquí escolar. El risc d'allaus és de 4 sobre 5, segons informa Protecció Civil. En aquestes condicions, "es desaconsella fortament les activitats fora pista, esquí de muntanya, raquetes, moto de neu... pel fort risc d’allaus. Aquests gruixos importants i canvis de temperatura/estat faran que s'hagi de ser vigilant fins a finals de temporada".

stats